Iz Ureda

Tajni dokumenti: Što Rusija planira s Bjelorusijom i Moldavijom

Dokument do detalja ocrtava puzajuću aneksiju političkim, ekonomskim i vojnim sredstvima jedne neovisne, ali neliberalne europske nacije, navodi se.
Vijesti / Svijet | 22. 02. 2023. u 09:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Interni strateški dokument koji je procurio iz Ureda ruskog predsjednika Vladimira Putina, a koji je dobio Yahoo News, iznosi detaljan plan o tome kako Rusija planira puzajućom aneksijom preuzeti potpunu kontrolu nad susjednom Bjelorusijom, objavio je Index.

Unija

Prema dokumentu donesenom u jesen 2021. godine krajnji cilj je formiranje takozvane Unije Rusije i Bjelorusije najkasnije do 2030. Razmatra se sve što se odnosi na osiguranje prevladavajućeg utjecaja Ruske Federacije u društveno-političkoj, zakonskoj, trgovinsko-ekonomskoj, znanstveno-obrazovnoj, vojnoj i kulturno-informativnoj sferi. Aneksija bi predstavljala sigurnosnu prijetnju europskim susjedima Bjelorusije, od kojih su tri – Latvija, Litva i Poljska – članice NATO-a i Europske unije.

''Dokument do detalja ocrtava puzajuću aneksiju političkim, ekonomskim i vojnim sredstvima jedne neovisne, ali neliberalne europske nacije od strane Rusije, koja se nalazi u ratnom stanju pokušavajući osvojiti Ukrajinu nadmoćnom vojnom silom'', piše hrvatski portal.

"Ciljevi Rusije u odnosu na Bjelorusiju isti su kao i u slučaju Ukrajine. Samo što se u Bjelorusiji oslanja na prisilu, a ne na rat. Konačni ruski cilj i dalje je sveobuhvatno preuzimanje", rekao je za Yahoo News Michael Carpenter, američki veleposlanik pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju.

U praksi bi to eliminiralo sve što je ostalo od bjeloruskog suvereniteta i zemlju s 9.3 milijuna stanovnika na status satelita Moskve.

Budućnost Transnistrije

Vladimir Putin opozvao je jučer i dekret iz 2012. koji je djelomično podupirao suverenitet Moldavije u rješavanju budućnosti Transnistrije - separatističke regije koja graniči s Ukrajinom i u kojoj Rusija drži trupe. Dekret, koji je uključivao komponentu Moldavije, ocrtao je rusku vanjsku politiku prije 11 godina koja je pretpostavljala bliže odnose Moskve s Europskom unijom i Sjedinjenim Državama.

Naredba kojom se poništava dokument iz 2012. objavljena je na web stranici Kremlja i navodi da je odluka donesena kako bi se "osigurali nacionalni interesi Rusije u vezi s dubokim promjenama koje se događaju u međunarodnim odnosima".

To je dio niza protuzapadnih poteza koje je Putin najavio. Moldavski predsjednik zajedničke kontrolne komisije u sigurnosnoj zoni oko Transnistrije Alexandru Flenchea rekao je da otkazivanje ne znači da Putin napušta pojam moldavskog suvereniteta.

Strah od Rumunjske

"Ukaz je politički dokument koji provodi koncept vanjske politike Rusije", rekao je Flenchea za Publika-TV. "Moldavija i Rusija imaju temeljni politički sporazum koji predviđa međusobno poštivanje teritorijalnog integriteta naših zemalja."

Kremlj je priopćio da su odnosi Rusije s Moldavijom, koja je prošli tjedan odobrila novog prozapadnog premijera koji je obećao da će nastojati pridružiti se EU, vrlo napeti. Optužio je Moldaviju za provođenje antiruske agende.

Dekretom iz 2012. Rusija se obvezuje na traženje načina za rješavanje separatističkog pitanja "na temelju poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i neutralnog statusa Republike Moldavije u određivanju posebnog statusa Transnistrije".

Ruski govornici Transnistrije odvojili su se od Moldavije 1990. godine, godinu dana prije raspada Sovjetskog Saveza, zbog straha da će se Moldavija spojiti s Rumunjskom, čiji jezik i kulturu uglavnom dijeli.

 

Kopirati
Drag cursor here to close