Granica s Rusijom

Britanija želi naoružati Moldaviju da je zaštiti od ruske prijetnje

Truss je rekla za Telegraph da je ruski predsjednik Vladimir Putin odlučan u stvaranju "velike Rusije" iako njegova invazija na Ukrajinu nije polučila brze rezultate.
Vijesti / Svijet | 21. 05. 2022. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanija želi poslati moderno oružje Moldaviji kako bi je zaštitila od prijetnje ruske invazije, rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss, objavio je u subotu Telegraph.

Truss je rekla za Telegraph da je ruski predsjednik Vladimir Putin odlučan u stvaranju "velike Rusije" iako njegova invazija na Ukrajinu nije polučila brze rezultate.

Rusija je invaziju pokrenula 24. veljače i nazvala je "specijalnom vojnom operacijom" koje je cilj razoružati Ukrajinu i osloboditi je radikalnih antiruskih nacionalista. Ukrajina i njezini saveznici smatraju to neutemeljenom izlikom za rat.

Moldavija, koja graniči s Ukrajinom na jugozapadu, nije članica NATO-a.

Razgovara se o jačanju sposobnosti Moldavije da odvrati svaki mogući budući napad, rekla je šefica britanske diplomacije.

"Želim vidjeti Moldaviju opremljenu prema standardima NATO-a. Ovo je rasprava koju vodimo s našim saveznicima", rekla je Truss za Telegraph.

"Putin je bio potpuno jasan u pogledu svojih ambicija da stvori veliku Rusiju. I samo zato što njegovi pokušaji da zauzme Kijev nisu bili uspješni, ne znači da je odustao od tih ambicija", rekla je.

Ako se prihvati njezin plan, članice NATO-a će Moldaviji osigurati moderno oružje koje će zamijeniti njezinu opremu iz sovjetskog doba te će uvježbavati vojnike za uporabu tog oružja.

Kopirati
Drag cursor here to close