Razvoj zemlje u korist građana

Moldavija pozvala rusku vojsku da se povuče iz Pridnjestrovlja

Prema njenim riječima, Kišinjev želi pronaći mirno rešenje za sukob.
Vijesti / Svijet | 10. 05. 2022. u 10:16 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moldavija uz pomoć UN poziva na povlačenje ruske vojske sa teritorije Pridnjestrovlja, jer želi pronaći mirno rješenje sukoba, izjavila je moldavska premijerka Natalija Gavrilica.

''Moldavija koristi platformu UN kako bi tražila povlačenje ruske vojske sa pridnjestrovske teritorije Moldavije i kako bi skrenula pažnju na kršenje ljudskih prava u regiji, koja su pod kontrolom nepriznatog režima. Zbog prisustva ovih tema u rezolucijama UN problem pridnjestrovskog sukoba je na dnevnom redu svjetske zajednice'', rekla je Gavrilica na brifingu u ponedjeljak.

Prema njenim riječima, Kišinjev želi pronaći mirno rešenje za sukob, koje će omogućiti razvoj zemlje u korist svih građana, prenijela je agencija RIA Novosti.

Generalna skupština UN u lipnju 2018. pozvala je Rusiju da povuče svoje trupe iz Pridnjestrovlja, prenosi Tanjug.

Rezoluciju su podržale 64 države, 14 je bilo protiv, a još 83 zemlje su bile uzdržane.

Prethodno je predsjednica Moldavije Maja Sandu više puta pozvala na povlačenje ruske vojske koja je čuvala skladišta oružja u Pridnjestrovlju.

Pridnjestrovlje, u kojem 60 posto stanovništva čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je odcjepljenje od Moldavije i prije raspada SSSR-a, plašeći se kako će se na valu nacionalizma Moldavija pridružiti Rumuniji, navela je agencija.

Godine 1992, nakon neuspjelog pokušaja moldavskih vlasti da silom riješe problem, Pridnjestrovlje je praktično postalo teritorija koju ne kontrolira Kišinjev, dodala je ruska agencija.

Kopirati
Drag cursor here to close