Konferencija

O migrantima: Potrebna regionalna i europska suradnja

"Činjenica je da problem velikog broja migranata koji nezakonito ulaze ne može riješiti jedna zemlja sama, niti jedna regija sama, te su veoma izražene potrebe za snažnom regionalnom i europskom suradnjom''
Vijesti / Flash | 18. 11. 2021. u 10:20 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz sudjelovanje ministara regije, Europske unije i međunarodnih organizacija u Sarajevu je počela konferencija "Sarajevo Migration Dialogue", javlja Anadolija.

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, rekao je da je ovo prvo okupljanje regionalnih aktera vezanih za migracije u okviru projekta "Smanjenje neregularnih migracija u EU jačanjem kapaciteta struktura vezanih za migracije na zapadnom Balkanu" koji sufinanciraju Fond za azil, migracije i integraciju (AMIF) i austrijski Ministarstvo unutarnjih poslova (BMI).

Tranzit

"Učinkovito i humano upravljanje migracionim tokovima za većinu zemalja, uključujući i zemlje na Zapadnobalkanskoj ruti, predstavlja jedan od najvećih sigurnosnih i humanitarnih izazova današnjice. Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja koja je posebno pogođena migrantskom krizom u prethodne tri i pol godine i kao zemlja koja graniči sa članicom Europske unije kontinuirano je izložena povećanom broju nezakonitih prelazaka državne granice", istaknuo je Cikotić.

Naglasio je da je od početka 2018. do studenog 2021. godine na teritoriji BiH otkriveno je preko 84.000 nezakonitih migranata od čega je namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo 94 posto, a zahtjev za azil u BiH je podnijelo 3,4 posto osoba od osoba koje su iskazale namjeru za podnošenje zahtjeva.

"Migranti koji nezakonito ulaze, uglavnom Bosnu i Hercegovinu, kao i druge zemlje na Zapadnobalkanskoj ruti, doživljavaju kao tranzitnu zemlju prema željenoj destinaciji u EU. Osnovni izazovi sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava u procesu upravljanja migracijama odnose se na nepostojanje političkog konsenzusa i učinkovite koordinacije u oblasti upravljanja migracijama te kronični nedostatak financijskih sredstava u svim institucijama i agencijama u čijim nadležnostima je oblast migracija i azila, kao i niz operativnih izazova kao što su: veliki nedostatak ljudskih i materijalno-tehničkih kapaciteta, zaštita državne granice, utvrđivanje identiteta, zlouporaba sustava azila, realizacija učinkovitog povratka, zaključivanje sporazuma o readmisiji i sl.", pojasnio je Cikotić.

Lipa uz podršku EU

Naglasio je da je u proteklom razdoblju Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, u skladu s raspoloživim mogućnostima, i u suradnji sa drugim nadležnim institucijama i agencijama, lokalnim vlastima poduzimalo sve raspoložive mjere i aktivnosti kako bi Bosna i Hercegovina što učinkovitije i humanije odgovorila na postojeću migracionu situaciju, u prvom redu poboljšana je kontrola kretanja migranata na prostoru BiH, poboljšan je nadzor istočne granice, i poduzet velikih broj akcija na presjecanju lanaca krijumčarenja.

"Posebno treba istaći realizaciju veoma važnog projekta na izgradnji privremenog prihvatnog centra Lipa uz podršku EU, međunarodnih partnera te županijskih i gradskih vlasti. Mi već sutra otvaramo kamp Lipa, kapaciteta 1.500 korisnika. Pojačani napori Ministarstva sigurnosti na poboljšanju upravljanja migracijama prepoznati su i u Izvještaju Europske komisije o BiH za 2021. godinu. Također, ovom prilikom želim i da se zahvalim EU i EU Izaslanstavu u BiH za dosadašnju pomoć, bez koje Bosna i Hercegovina ne bi bila u mogućnosti osigurati potreban human pristup osobama koje su nezakonito ušle i borave na teritoriji BiH", rekao je Cikotić.

Prema njegovim riječima, kao što nam je poznato, pod uticajem određenih faktora, rute nezakonitih migracija se veoma brzo mijenjaju i u kratkom vremenu ponovo se svi mi možemo naći u situaciji sličnoj ili goroj nego što smo već bili (koja je slična sadašnjoj granici Bjelorusije i Poljske), što sa sobom nosi veoma značajne sigurnosne i humanitarne, a u doba COVIDA i zdravstvene izazove sa kojim ni jedna zemlja nije spremna da se uspješno samostalno nosi.

Potrebna regionalna i europska suradnja

"Činjenica je da problem velikog broja migranata koji nezakonito ulaze ne može riješiti jedna zemlja sama, niti jedna regija sama, te su veoma izražene potrebe za snažnom regionalnom i europskom suradnjom, kao i potrebe za regionalnim pristupom u cilju zajedničkog djelovanja na planu migracionih kretanja", izjavio je Cikotić.

Kroz ovu konferenciju na najvišem nivou, koja traje do 19. studenog, želi se ojačati suradnja i partnerstvo u regiji kao i razmjena informacija i iskustava, koji su od presudne važnosti za učinkovito upravljanje migracijama.

Uz sudjelovanje ministara regije, Europske unije i međunarodnih organizacija razgovarat će se o konkretnim prijedlozima za rješavanje pitanja u oblasti migracija. Diskusije će se voditi kroz tri panela: upravljanje migracijama, kontrola i upravljanje granicom te budući trendovi i izazovi u migracijama.

Organizator konferencije je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uz podršku Hilfswerk International-a. Konferencija se provodi u okviru projekta "Smanjenje neregularnih migracija u EU putem jačanja kapaciteta struktura povezanih sa migracijama na zapadnom Balkanu".

Ovaj projekt sufinanciraju Fond za azil, migracije i integracije (AMIF) i Federalno ministarstvo unutarnjih poslova Republike Austrije.

Kopirati
Drag cursor here to close