Kita cvijeća za Merkel

Očekivano: Putin optužio zapadne zemlje za migrantsku krizu na bjelorusko-poljskoj granici

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako su migrantsku krizu na bjelorusko-poljskoj granici stvorile zapadne zemlje
Vijesti / Svijet | 13. 11. 2021. u 12:26 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Putin i Merkel 

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako su migrantsku krizu na bjelorusko-poljskoj granici stvorile zapadne zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Putin je za rusku državnu televiziju "Rossiya-1" govorio o aktualnoj migrantskoj krizi na granici Bjelorusije i Poljske.

Podsjetivši da bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko i njemačka kancelarka Angela Merkel nisu međusobno razgovarali o krizi, Putin je rekao da su Lukašenko i kancelarka Merkel spremni razgovarati.

"Nadam se da će se to dogoditi u bliskoj budućnosti i da će takav direktan kontakt biti moguć između Europske unije (EU) i vodećih zemalja EU, barem između Savezne Republike Njemačke i Bjelorusije. To je vrlo važno, jer imigranti idu ka Njemačkoj", rekao je Putin.

Putin je poručio kako ne treba zaboraviti odakle je nastala imigrantska kriza.

"Je li Bjelorusija predvodnik ovog problema? Ne, to su uzroci koje stvaraju same zapadne zemlje i europske zemlje. Oni su političke, vojne i ekonomske prirode. Vojne prirode, jer su svi sudjelovali u vojnim operacijama u Iraku i sada je na granici puno Kurda iz Iraka. Borili su se u Afganistanu 20 godina. Sada je više Afganistanaca na granici. Bjelorusija nema ništa s tim", poručio je Putin.

"S Lukašenkom sam u zadnje vrijeme razgovarao dvaput i to mi nije nijedanput spomenuo, čak ni nagovijestio", rekao je Putin u intervjuu za državnu televiziju, u kojemu je javno komentirao bjeloruske prijetnje.

"Naravno da bi, teoretski, Lukašenko kao predsjednik tranzitne zemlje mogao narediti da se Europi prekine naša opskrba plinom, no to bi značilo kršenje ugovora o tranzitu plina i nadam se da se neće dogoditi", rekao je ruski predsjednik.

Kopirati
Drag cursor here to close