još jedan minus

Kako se troše proračunske rezerve?

Vijesti / Flash | 18. 07. 2016. u 12:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas u Sarajevu nije podržala informaciju Ministarstva financija i trezora BiH o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće proračunske rezerve u 2015. godini.

Članovi Komisije iz opozicijskih stranaka iznijeli su niz kritika na način korištenja dijela sredstava tekuće proračunske rezerve kojim raspolažu članovi Predsjedništva BiH te predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara, u ukupnom iznosu 621.600 KM.

Dušanka Majkić iz SNSD-a ocijenila je da je parlament, dajući suglasnost da dijelom proračuna po svom nahođenju raspolažu članovi Predsjedništva i Vijeća ministara BiH, dozvolio da izvršna vlast bude iznad zakonodavne.

Ističući da su sredstva tekuće proračunske rezerve primarno namijenjena za hitne izvanredne izdatke, Majkić je konstatirala da su članovi Predsjedništva najviše proračunskog novca koji im je dat na raspolaganje dali vjerskim institucijama i nevladinim organizacijama.

"Ministarstvo civilnih poslova, prema utvrđenim kriterijima, grantovima financira nevladine organizacije, dok su im članovi Predsjedništva novac davali po svom nahođenju, bez ikakvih kriterija", rekla je Majkić, koja je rekla kako ubuduće članovi Predsjedništva te predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ne treba da imaju pravo na sredstva tekuće proračunske rezerve.

S ovim su se suglasili i Damir Bećirović iz DF-a, te Mirsad Isaković iz SBB-a, dok se Salko Sokolović iz SDA založio za transparentno trošenje proračunskih sredstava danih na raspolaganje navedenim dužnosnicima BiH.

Srna podsjeća kako se Proračunom BiH za 2015. godinu od ukupno 6,7 milijuna KM tekuće rezerve 6,1 milijun odnosi se na planirana sredstva na osnovu odluka Vijeća ministara BiH, a 621.6000 KM na osnovu pojedinačnih odluka članova Predsjedništva BiH te predsjedavajućeg Vijeća ministara i njegovih zamjenika.

Članovi Predsjedništva BiH 2015. godine na osobno raspolaganje imali su po 124 tisuće KM, a predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara po skoro 83 tisuća KM.

Povjerenstvo je jednoglasno podržalo Konsolidirani izvještaj o sustavu financijskog upravljanja i kontrole za 2015. godinu koji je sačinila Središnja harmonizacijska jedinica Ministarstva financija i trezora BiH.

Obrazlažući Izvještaj, direktor Središnje jedinice Ranko Šakota istaknuo je da sustav financijskog upravljanja i kontrole omogućava institucijama BiH instrumente za bolji rad.

Šakota je naveo da je za institucije BiH predviđeno 17 jedinica interne revizije jer je skupo da svaka institucija ima svog internog revizora.

Prema riječima Majkić, pojačana kontrola trošenja sredstava potrebna je kako bi se spriječile financijske prevare, ali da BiH to ne radi.

"Od 84 institucije na razini BiH, 63 su dostavile izvještaj o sustavu financijskog upravljanja i kontrole", navela je Majkić te precizirala da su među 11 institucija koje nisu dostavile izvještaj, između ostalih, i Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Institut za nestale, ministarstva pravde i inostranih poslova te Parlamentarna skupština i Predsjedništvo BiH.

"To znači da institucije ne shvaćaju ozbiljno svoj posao, zbog čega ni Harmonizacijska jedinica ne može uraditi svoj dio posla", zaključila je Majkić.

Povjerenstvo je danas prihvatilo Informaciju Središnje harmonizacijske jedinice, Uprave za neizravno oporezivanje BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH o poduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka iz Izvještaja o obavljenoj reviziji učinka o temi "Uspostavljanje javnih internih financijskih kontrola u institucijama BiH".

Kopirati
Drag cursor here to close