ZD PSBiH

Izmjene Izbornog zakona BiH o Mostaru po hitnom postupku

''Ovaj dogovor je višestruko opasan za BiH jer ubija ideju multietničkog i građanskog Mostara. U ovom prijedlogu se ne tretira centralna zona i oni će biti diskriminirani. ''
Vijesti / Flash | 07. 07. 2020. u 19:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je zahtjev da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji se odnosi na izbore u Mostaru.

Za hitni postupak je glasao 21 zastupnik, protiv je bilo 10, a pet zastupnika je bilo suzdržano.

U tijeku je rasprava o predloženom zakonu.

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta BiH izjasnili su se većinom glasova da se ipak ovaj Zakon razmatra bez amandmanske faze.

Nermin Nikšić (SDP) kazao je da je za SDP potpuno neprihvatljivo ignoriranje institucija BiH.

''Danas smo u prilici da se izjasnimo o rješenju koje kreira dva stranačka geta. Model je usmjeren protiv svega građanskog i integrirajućeg u Mostaru''.

Dogovor višestruko opasan

Dodao je kako su ih SDA uvjeravali da paket u kojem je samo Mostar nije moguć, te naglasio da se sada vidi tko je bio u pravu.

''Ovaj dogovor je višestruko opasan za BiH jer ubija ideju multietničkog i građanskog Mostara. U ovom prijedlogu se ne tretira centralna zona i oni će biti diskriminirani. Zakon ne provodi odluke Ustavnog suda i nas ne obvezuje ono što su dogovorili Izetbegović i Čović'' – rekao je Nikšić.

Borjana Krišto (HDZ) ka jedna od potpisnica izmjena Izbornog zakona naglasila je da se ovim provodi odluka Ustavnog suda BiH.

''Neću se posebno referirati na detalje. Predložit ću da se u uz ovu točku razmatra i zaključak'' – pojasnila je Krišto.

Branislav Borenović (PDP) kazao je da je protiv rasprave o ovom pitanju po hitnoj proceduri.

Nikola Lovrinović (HDZ) kazao je da je ovo dobar trenutak da se teško pitanje skine s dnevnog reda, te da nije potpuno sretan zato što nema predviđenog rješenja i za Travnik, te dodao kako je predložio i amandman da se riješi pitanje Travnika.

Dodao je da se prije svega obraća kolegama iz SDA.

''Od kolega iz SDA očekujem da ovo razumiju. Ako je ovo model za Mostar, onda se može primjeniti na druge gradove u BiH. Travnik je doživio svašta i ovo zaslužuju Hrvati u Travniku'', rekao je Lovrinović.

Izmjene Izbornog zakona BiH

Nakon pauze, nastavljena je rasprava, izlaganjem Dragana Mektića (SDS), koji je zamolio zastupnike SNSD-a i grupacije oko te stranke da ovaj zakon ne ide u hitnu proceduru:

''Razlog je što Srbi u Mostar u i u tom kantonu, i županiji, nisu konstitutivan narod''.

Podsjetio je da je na nedavno održanom sastanku svih parlamanetarnih zastupnika u Banjaluci dogovoreno da će se ići u redovnu proceduru, te da se Srbima omogući da imaju svoju listu.

''Ovako će Srbi biti na listama SDA i HDZ-a'', rekao je Mektić.

Inače, nakon inzistiranja da Nikola Lovrinović koji je zatražio pauzu obrazloži zbog čega je to uradio, pauzu je zatražio i zastupnik DF-a, Zlatan Begić.

Šef Kluba SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snežana Novaković Bursać rekla je da će zastupnici SNSD-a glasati za prijedlog izmjena Izbornog zakona koji u određenoj mjeri omogućava učešće Srba u Gradskom vijeću Mostara.

“SDS je promijenio mišljenje čim su došli u Sarajevo. Nije postignut nikakav dogovor ili je /Dragan/ Mektić pogrešno informiran ili iskrivljuje činjenice da je postignut dogovor o zajedničkom kandidatu za listu u Mostaru i načelnika Srebrenice”, rekla je Bursaćeva.

ZastupnikNenad Stevandić rekao je da su predstavnici Srba iz Mostara bili i ranije kod predstavnika vlasti Republike Srpske na konzultacijama.

Rasprava o Izbornom zakonu

Zastupnik Nikola Lovrinović u ime Kluba HDZ-a zatražio je pauzu u trajanju od pola sata

Razmatranjem Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku nastavljena je sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Saša Magazinović (SDP) rekao je da se radi o sporazumu SDA i HDZ o održavanju izbora u Mostaru, te da stranke koje su ovo dogovorile idu na B model, jer što to njima odgovara, jer imaju osigurane glasove u određenim gradskim područjima. Model je takav da stranka koja ima 1.500 glasova manje od SDP imat će mandat više. Rekao je da stoga ne treba hitni postupak.

''Smatram da se ovaj zakon ne može razmatrati u hitnoj proceduri jer dijeli Mostar na dvoje. A danas ga podržavaju i oni koji su govorili da ako se Mostar podijeli na dvoje, da se država dijeli na troje'' – poručio je Magazinović.

Damir Arnaut (Naša stranka) kazao je da diskriminacija traje već 12 godina.

''Nešto što toliko traje nema smisla da se prelomi preko koljena na jednoj sjednici i to po hitnom postupku'', kaže Arnaut.

Dodao je da se ovim zakonom ne predviđa da se izbori u Mostaru održe u tijeku ove godine.

Mirko Šarović (SDS) kazao je da ovakva rješenja nisu dobra za srpske predstavnike u Mostar, te da neće podržati hitnu procreduru. .

Potom je Nikola Lovrinović u ime Kluba HDZ-a zatražio pauzu u trajanju od pola sata.

Zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH podnijeli su zastupnici Nikola Lovrinović, Predrag Kožul, Borjana Krišto, Darijan Filipović, Mijo Matanović, Adil Osmanović, Safet Softić, Alma Čolo, Šemsudin Dedić, Halid Genjac, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić i Denis Zvizdić.

U prijedlogu je sadržano sprovođenje presude Ustavnog suda BiH iz 2010. godine kojom su suspendirani izbori u Mostaru.

Usuglašeni model izmjena izbornih pravila za Mostar podrazumijeva izbor 22 vijećnika iz šest izbornih jedinica na način da Gradsko područje Sjever daje dva vijećnika, Stari grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad sedam, a Zapad četiri. Sa Gradske liste bira se još 13 vijećnika.

Kopirati
Drag cursor here to close