Opet isto

Trojka se dogovarala: Zapelo o foteljama

Izetbegović je rekao kako će se potruditi da srpska strana bude zadovoljna u Mostaru.
Vijesti / Politika | 07. 07. 2020. u 15:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni proračun ide u skraćeni postupak, izborni zakon i izbori u Mostaru ići će su u žurnu proceduru a o kadroviranju se čelnici SDA, HDZ BiH i SNSD-a nisu ništa dogovorili.

Potvrdio je to čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka s Miloradom Dodikom i Bakirom Izetbegovićem te stranačkim izaslanstvima u Istočnom Sarajevu.

Izetbegovićev problem s Hrvatima

Iako se očekivao dogovor o imenovanju direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te Regulatorne agencije za komunikacija (RAK), a među gotovo 30 pozicija potrebno je imenovati i direktora Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH. No, to se nije dogodilo.

Izetbegović je rekao kako će se potruditi da srpska strana bude zadovoljna u Mostaru.

''Što se tiče SDA, bit će zadovoljna'', rekao je Izetbegović.

"Imamo problem s hrvatskom stranom, koji su, tako da kažem, iziritirani imenovanjima u CIK-u. Srpska strana je to prevazišla i kreće se u imenovanja. Cikotić će biti od Zorana Tegeltije predložen u četvrtak i kreće se s imenovanjima, SIPA, RAK, i što je sve došlo na red", izjavio je.

Imenovanja će ići po nacionalnim komponentama, poručio je Izetbegović.

"Pokušat ćemo da Upravu za neizravno oporezivanje dobije bošnjačka strana", kazao je Izetbegović, dodavši da se to imenovanje mora riješiti s hrvatskom stranom.

Proračun će, prema riječima lidera SDA, ići u skraćeni postupak, jer HDZ ne bi prihvatio regularni postupak.

"Tako da bi 21. srpnja mogao biti usvojen proračun. Izborni zakon u Mostaru danas ide na Zastupnički, sutra na Dom naroda", rekao je novinarima Izetbegović.

SDA neće dovoditi u pitanje imenovanja, osim u slučaju ako predložene osobe nisu ratni zločinci ili nisu prošli sve provjere, kazao je između ostalog Bakir Izetbegović.

Dodik je rekao kako u prijedlogu za Mostar nema ništa sporno, ali predstavnici Srba nisu sudjelovali u razgovorima.

Kontra Cikotića

''Tražimo da se u Statutu na poseban način razgovara o tome da se osigura Srbima ravnopravnost pogotovo na mjestu povjerenika odnosno savjetnika i da se redefinira uloga gradskih povjerenstava. S druge strane, trebalo bi prije izbora da se riješi problem konstitutivnosti Srba u HNŽ i ima dovoljno vremena da se to uradi'', rekao je Dodik i dodao kako ga zanimaju pozicije direktora OSA-e i SIPA-e.

Naveo je kako osporava imenovanje predsjednika Središnjeg izbornog povjerenstva dok SDA misli da je to ''taknuto-maknuto''.

Čović je rekao kako neće prihvatiti prijedlog SDA o imenovanju Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH.

"Pozicije koje su 36+6, nastavljamo se dalje bilateralno dogovarati. Što se tiče imenovanja ministra sigurnosti, stav HDZ-a će biti protiv jer smo tako koalicijsko dogovorili. Sve dok se SIP bude nalazio u ovom sastavu, da ćemo se prema tom tijelu odnositi na takav način. Nama je prihvatljivo da Direkciju za oporezivanje dijelimo s bilo kim. SIPA je srpsko mjesto, RAK također i u četvrtak može već biti na Vijeću ministara", dodao je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close