HNS

Izborni zakon ključ za stabilnost i kandidatski status

HNS BiH poziva na izmjene Izbornog zakona kako bi BiH dobila status zemlje kandidata ususret Summitu Europske unije i Zapadnog Balkana u svibnju 2020. godine u Zagrebu…
Vijesti / Politika | 30. 01. 2020. u 09:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HNS BiH pozdravlja stav EU dužnosnika o značaju izborne reforme za stabilnost BiH, objavio je Ured za informiranje HNS-a.

Navodi se kako su dužnosnici Europske unije, za vrijeme boravka izaslanstva BiH u Bruxellesu 27. i 28. siječnja, ''prepoznali i podržali nužnost izmjene izbornog zakonodavstva kao preduvjeta daljnjeg napretka BiH na europskom putu''.

''Izmjene Izbornog zakona su, tom prilikom, naglašene kao ključne za postizanje stabilnosti BiH. Također, dužnosnici su istaknuli da su izmjene od presudne važnosti za poticanje političkog dijaloga temeljenog na jednakosti konstitutivnih naroda, međusobnom uvažavanju i zajedničkoj viziji europske BiH'', navodi se u priopćenju za javnost HNS-a.

Istodobno, HNS BiH poziva na izmjene Izbornog zakona kako bi BiH dobila status zemlje kandidata ususret Summitu Europske unije i Zapadnog Balkana u svibnju 2020. godine u Zagrebu kada će Sjeverna Makedonija i Albanija otvoriti pregovore za članstvo.

Podsjećamo, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine  Denis Zvizdić i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović sudjelovali su u Bruxellesu na sastanku Radne grupe Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta za Zapadni Balkan.

Tom prigodom, spominjući odluke sudova u BiH i Strasbourgu, Čović je kazao kako se Izborni zakon mora izmijeniti u skladu s tim odlukama, da se očekuje finaliziranje izmjena do kraja ožujka tekuće godine, te da se pitanje izbora u Gradu Mostaru također mora riješiti.

''Podjele i nesporazumi se moraju staviti sa strane'', istaknuo je Čović. Ekonomska i politička sigurnost u BiH moraju se osigurati, istaknuo je Čović, te izrazio očekivanje da će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status ove godine kako bi time dobila dodatan vjetar u leđa.

Na sve je reagirala Demokratska fronta nazvavši Čovićevu službenu posjetu Bruxellesu izletom, a njega optužila za laž te da ''narušava ugled države Bosne i Hercegovine iznoseći laži o sadržaju sastanaka koje je kao član bh. izaslanstva imao u Bruxellesu''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close