Dom naroda PSBiH

Izaslanici odbili raspravu o ustaškim nazivima ulica u Mostaru

Nakon te rasprave i glasanja izaslanika dnevni red sjednice ostao je isti kako ga je predložio Kolegij Doma naroda PSBiH.
Vijesti / Flash | 24. 11. 2020. u 12:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zlatko Miletić pitao je danas Kolegij Doma šta se dogodilo s njegovom inicijativom kojom poziva da se preduprijedi generalni štrajk državnih službenika.

Kako je podsjetio, 23. listopada uputio je inicijativu za poboljšanje statusa državnih službenika u državnim institucijama i da se vrati koeficijent na 535 KM te da se ostvari socijalni dijalog sa sindikatima i potpiše kolektivni ugovor, ocjenjujući da to ima poseban stupanj hitnosti.

''Predpostavljam da ste tu inicijativu uputili nadležnoj komisiji te me zanima koja je komisija nadležna za to'', upitao je Miletić koji je pozvao Ministarstvo financija i trezora BiH, kada već planira novo zaduženje od 1,5 milijardu zatraže i još 700 milijuna kako bi se poboljšao status državnih službenika.

Predsjedavajući Doma Nikola Špirić (SNSD) kazao je da su takvu inicijativu zaprimili te da su je nakon jutrošnje sjednice Kolegija Doma uputili nadležnoj komisiji nakon čijeg stava će se ona naći i pred izaslanicima Doma naroda.

Izaslanik Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (SDP), tijekom rasprave o dnevnom radu sjednice Doma, zatražio je da se na dnevni red sjednice uvrsti točka u okviru koje bi izaslanici pozvali na uklanjanje ulica u Mostaru koje nose imena ustaških zločinaca iz Drugog svjetskog rata poput Jure Frančetića, što su izaslanici odbili.

Podsjetio je da je do izbora u Mostaru ostalo još 27 dana, ali većina političkih stranaka je u neravnopravnoj poziciji jer suštinski ne mogu voditi kampanju i to u onim ulicama koja nose imena ustaških zločinaca, a takvih je najmanje pet.

''Kako najaviti skup u skladu s postojećim epidemiološkim mjera u ulici Jure Frančetića. Malo koja će politička stranka to sebi dozvoliti i nezamislivo je tu voditi kampanju. Uklanjanje takvih naziva tražim kako bismo poslali poruku mira uoči predstojećih lokalnih izbora i afirmiramo europske vrijednosti i u BiH i Mostaru'', pojasnio je Bećirović.

Nakon te rasprave i glasanja izaslanika dnevni red sjednice ostao je isti kako ga je predložio Kolegij Doma naroda PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close