Politička manifestacija

Josipović: Bleiburška komemoracija u funkciji rehabilitacije ustaštva

Suodgovornost za to adresirao je na HDZ, premijera Andreja Plenkovića te na Crkvu i desne političke krugove.
Vijesti / Politika | 17. 05. 2020. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović oštro je u nedjelju kritizirao državno pokroviteljstvo nad komemoracijom Bleiburga ocijenivši kako to nije čin odavanja počasti žrtvama nego problematična politička manifestacija i "besramna manipulacija".

"Komemoracija Bleiburga pod državnim pokroviteljstvom Hrvatske najmanje je komemoracija. Ona je snažna politička poruka u funkciji historijskog i političkog revizionizma, u funkciji rehabilitacije ustaštva, jačanja nacionalizma i političke desnice", izjavio je Josipović u intervjuu za bosanskohercegovački portal Faktor.

Suodgovornost za to adresirao je na HDZ, premijera Andreja Plenkovića te na Crkvu i desne političke krugove.

"Kancelarka Njemačke Angela Merkel pa i predsjednik Zoran Milanović stvari su postavili u ispravan kontekst. Zna se tko je bio tko u ratu, tko borac za slobodu i pravdu, a tko eksponent zločinačke politike i izdajnik. Zna se tko je bio na strani svjetla, tko na strani mraka. Samo HDZ ne zna. Ni pridružene mu ustašofilne ultradesne stranke. Ni Crkva ", kategoričan je Josipović.

Kazao je kako nema dvojbe da su nad brojnim ljudima počinjeni zločini u svibnju 1945. godine i da se ta istina ne smije prešutjeti, ali se činjenice ne smiju zlorabiti u političke svrhe, prenosi Hina.

"Mnogo je ljudi ubijeno, posebno iz današnje perspektive, za tolika ubojstva nema opravdanja", kazao je dodajući kako vjernici i njihova crkva imaju pravo i trebaju moliti za duše ubijenih, no problem je kada se to manifestira izvan konteksta uz slanje "opasnih političkih poruka".

Kazao je kako je posebno opasno kada se takvo što prakticira u multietničkom Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, koja je opako osjetila posljedice ustaškog režima, državi koja je, kako upozorava, i danas opterećena etničkim netrpeljivostima i politikama koje su odgovorne za stradanja u Drugom svjetskom ratu, ali i u ratu koji i današnje generacije pamte. Josipović stoga smatra kako je kardinal Vinko Puljić pogriješio kada se odlučio na bleiburšku misu upravo u Sarajevu.

"To je opasno i neodgovorno ili je dio političkog koncepta koji želi destabilizirati BiH", poručio je bivši hrvatski predsjednik koji je dodao kako i sada čvrsto stoji iza riječi koje je izrekao u Jeruzalemu da je "ustaška zmija još tu, prijeti, sikće i jača".

Vrhbosanski nadbiskup predvodio je u subotu, u sarajevskoj je katedrali Srca Isusova, misu za žrtve bleiburške tragedije, u sklopu komemoracije čiji je organizator Počasni bleiburški vod a pokrovitelj Hrvatski sabor.

Sarajevska misa održana je u iznimno napetom ozračju potaknutom prijeporima između onih koji su taj obred podržali kao znak poštovanja prema mrtvima, dok su osporavatelji tvrdili kako se time zapravo rehabilitira NDH i ustaški režim.

Kopirati
Drag cursor here to close