Izbila nova svađa

Rasprava o rezoluciji o poštivanju žrtava ustaškog režima posvađala zastupnike

Zatupnici su se posvađali oko rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima.
Vijesti / Politika | 20. 05. 2020. u 14:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon pauze u zasjedanju, zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine upoznati su da Kolegij doma nije postigao suglasnost za više od 20 različitih zakona, odluka i zaključaka te će se zastupnici o njima izjašnjavati na kraju sjednice u drugom krugu glasanja.

Nakon toga uslijedila je rasprava o Prijedlogu rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima koju su predložili zastupnici Naše stranke Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut kao i zastupnica Nezavisnog bloka Aida Baručija.

Rezolucijom se podsjeća na ''fašistički karakter ustaškog režima tzv. Nezavisne Države Hrvatske, milijune žrtava fašističkih režima, od kojih su brojne žrtve iz Bosne i Hercegovine, te na opredijeljenost da se zaštiti njihovo dostojanstvo i naglašava antifašističku tradiciju bh. naroda, a tretirala je i održavanje mise za Bleiburg održane prošle sedmice u Sarajevu''.

Arnaut je kazao da bez obzira što je misa održana namjera rezolucije ostaje ista, a zastupnicima su podijeljene i korekcije u smislu konačnog teksta rezolucije jer se treći dan sjednice odgađa rasprava o tom pitanju budući da je trebala biti usvajana uoči mise.

Za riječ se javio zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović koji je kazao da ne vidi utemeljenje za novi tekst rezolucije te je naglasio da se ono što je pisalo u tekstu prilično izmijenilo što se vidi iz namjere predlagača kada su predložili novi tekst.

Nije moguće skinuti ovu točku s dnevnog reda, kazao je, i predložio da se proglasi pauza kada bi se sastao Kolegij u proširenom sastavu jer je to jedino moguće i predložio drugačiju točku.

''Ta točka bi mogla glasiti Prijedlog odluke o prihvaćanju rezolucija i deklaracija Vijeća Europe i Europskog parlamenta koje se odnose na osudu zločina totalitarnih režima u 20. stoljeću. O tome bi se moglo raspravljati'', kazao je Lovrinović.

Lovrinović ističe da je rezolucija tretirala događaj koji je prošao i na ovaj način vrlo je usko definirana zbog čega je predložio polusatnu pauzu da bi se sastao Kolegij i dao svoj stav o njegovom prijedlogu.

Arnaut je kazao da Lorinović zapravo traži novu točku dnevnog reda što nije moguće jer je on ovakav već utvrđen te je dodao da kao predlagač može intervenirati na taj tekst.

''Amandmani na tekst se podnose tijekom sjenice i ovo se može smatrati sveobuhvatnim amandmanom na cijelu rezoluciju te nema prepreke da se o tome glasuje'', istaknuo je.

Nakon toga na zahtjev Kluba zastupnika HDZ-a data je polusatna pauza.

Kopirati
Drag cursor here to close