Reagirali odmah

Iz FUP-a objasnili zašto je snimka ubojstva tako dugo bila na Instagramu

Saša Petrović, zadužen za cyber kriminal u FUP-u, kazao je da je FUP asistirala MUP-u TK i radila po usmenim naredbama Tužiteljstva TK, odmah po dostavljanju informacija.
Vijesti / Flash | 11. 08. 2023. u 19:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zašto je snimka ubojstva supruge koji je počinio Nermin Sulejmanović toliko dugo bila dostupna javnosti i zašto je sam Sulejmanović imao "live" objave sve do trenutka kada je počinio samoubojstvo pitaju se mnogi građani BiH šokirani masakrom koji se danas dogodio u Gradačcu.

U Federalnoj upravi policije (FUP) objašnjavaju postupanje u ovakvim slučajevima.

Saša Petrović, zadužen za cyber kriminal u FUP-u, kazao je da je FUP asistirala MUP-u TK i radila po usmenim naredbama Tužiteljstva TK, odmah po dostavljanju informacija.

"Oni su nas kontaktirali za određene stvari što se tiče tog zahtjeva prema kompaniji META u cilju skidanja te snimke i pribavljanja određenih podataka. To traje nekih 20-tak minuta. Ja mogu reći da sam negdje oko 12:05-12:10 zaprimio informaciju, a u 12:25 smo mi kao FUP u suradnji s MUP-om TK ljude u kompaniji Meta zamolili da se tu snimku ukloni što brže i da nam dostave određene podatke koje se vežu sa snimkom i uređaj korisnika uređaja kojim se pristupa Instagramu. Mislim da smo sve uradili u roku u kojem smo to mogli uraditi", kaže Petrović za N1.

Dodaje kako je jedini problem bio uspostavljanje kontakta s kompanijom Meta. Ova kompanija ima sjedište u SAD-u, a ispostava je u Irskoj. Razlika u vremenu očigledno je utjecala na brže djelovanje.

"Imamo komunikaciju direktno s njima, ne možemo iste sekunde nešto ugasiti. Oko 7:30 smo zvali kompaniju. Čovjek koji je naša kontakt točka je odmah dostavio te podatke MUP-u TK i odmah je ugašena snimka koja je postojala", ističe Petrović.

Petrović kaže da u odjelu za cyber kriminal ima ljudi, ali on ni približno nije dovoljan proporcionalno s brojem stanovnika u FBiH, odnosno BiH.

"Koliko je meni poznato, planirano je povećanje broja ljudi", kaže Petrović.

Podsjećamo, pomahnitali bodibilder Nermin Sulejmanović (35) zvani Ray Ban u Gradačacu je danas iz pištolja ubio suprugu, te još dvije osobe, dok je troje ljudi ranio, a svoj krvavi pir uživo je prenosio na Instagramu, nakon čega je pobjegao, ali ga je policija pronašla, te je pred njima izvršio samoubojstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close