Susret

Herceg i mostarski paroh Kojić: Saborna crkva je bitna za cijeli Mostar

Paroh Kojić zahvalio je predsjedniku Hercegu i Vladi HNŽ-a na potpori koju pruža srpskoj zajednici u Mostaru i cijeloj Županiji.
Vijesti / Flash | 13. 12. 2022. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg primio je u utorak Duška Kojića, mostarskoga paroha s kojim je razgovarao o potrebama srpske zajednice i ustavno-pravnom položaju srpskoga naroda u HNŽ-u.

Razgovarali su i o nedavnom vandalskom činu kada je devastirana saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

''Opredijeljenost ove Vlade da bude Vlada svih naroda i svakoga građanina na konkretnim smo primjerima u više navrata dokazali. Naše redovite potpore prema pripadnicima srpskoga naroda svjedoče o tomu. Rješavanjem pitanja ustavne konstitutivnosti Srba u HNŽ-u zapravo smo poručili kako je ova država jedino moguća ukoliko se neotuđiva nacionalna prava zajamče kroz najvažnije dokumente, za svaki narod i za svakoga građanina na cijelom njenom prostoru'' – kazao je Herceg.

Najoštrije je osudio, kako kaže, vandalski i nehumani čin devastiranja saborne crkve Svete Trojice u Mostaru koja je jedan od simbola Mostara.

''Osobno sam kontaktirao nadležne i dobio informaciju kako je očevid izvršio kriminalistički odjel Policijske uprave Mostar. Trenutno se provode operativne istrage na terenu, razgovora s potencijalnim svjedocima i očevidcima, te pregledavaju video-nadzori u okolici''- rekao je predsjednik Vlade HNŽ-a istaknuvši kako se nada da će ovo kazneno djelo uskoro biti riješeno.

Paroh Kojić zahvalio je predsjedniku Hercegu i Vladi HNŽ-a na potpori koju pruža srpskoj zajednici u Mostaru i cijeloj Županiji.

Govoreći o Sabornoj crkvi u Mostaru istaknuo je kako ona nije bitna samo za pravoslavne vjernike, koji su njenom izgradnjom i obnovom dobili svoje mjesto za molitvu, nego i za čitav Mostar, jer je ona jedan od neprepoznatljivijih simbola ovoga grada.

''Ovaj hram je bitan, ne samo za Mostar, nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu i šire, jer je spomenik kulture koji je pod zaštitom UNESCO-a. Zahvalan sam svim dragim ljudima na riječima potpore i ohrabrenja kao i institucijama vlasti koje čine potrebne radnje da se pronađu počinitelji ovoga nedjela, a svima nama ostaje nada da se ovakvo nešto nikada neće dogoditi''- zaključio je paroh Kojić.

Kopirati
Drag cursor here to close