Bakterije i to...

Sporna flaširana voda: Rezultati analiza uredni, rok istekao

Od sedam voda koje, prema rezultatima monitoringa Zavoda sadrže bakterije koje ne smiju biti prisutne u prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama, rok upotrebe šest spornih voda istekao je najkasnije do rujna 2022. godine.
Vijesti / Flash | 20. 12. 2022. u 18:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usmjerenim pojačanim inspekcijskim nadzorima na tržištu i u punionicama vode u Federaciji BiH, koje su na inicijativu Agencije za sigurnost hrane BiH i Federalne uprave za inspekcijske poslove, proveli nadležni županijski i gradski inspekcijski organi i Federalna uprava za inspekcijske poslove, utvrđeno je da vode obuhvaćene monitoringom Zavoda za javno zdravstvo FBiH kupljene su i njihovi uzorci dostavljeni na analizu nadležnoj službi Zavoda u listopadu, studenom i prosincu 2021. godine.

Od sedam voda koje, prema rezultatima monitoringa Zavoda sadrže bakterije koje ne smiju biti prisutne u prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama, rok upotrebe šest spornih voda istekao je najkasnije do rujna 2022. godine, dok je za jednu vodu rok upotrebe istekao 17. stuzenog 2022. godine - navodi se u zajedničkom priopćenju Agencije za sigurnost hrane BiH i Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Nisu zatečene zalihe voda

Podsjećaju da je Informacija Zavoda za javno zdravstvo FBiH sačinjena 18. listopada 2022. godine, a zaprimljena u FUZIP 25. listopada 2022. godine, kada je proslijeđena nadležnim ministarstvima zdravstva, te županijskim, gradskim i općinskim inspekcijskim organima na nadležno postupanje.

U priopćenju se navodi da na tržištu u FBiH nisu zatečene zalihe voda iz analiziranih serija za koje je laboratorijskom analizom u tijeku monitoringa Zavoda za javno zdravstvo FBiH utvrđena neusklađenost.

Dodaje se da u predmetu kontrole pojedinih kantonalnih inspekcija, za pojedinačne vode čiji su uzorci analiziranih serija u tijeku monitoringa bili neispravni, a koje su u momentu vršenja inspekcijskog nadzora zatečene u prometu, proizvođači su dostavili izvještaje ispitivanjȃ koja su vršena u tijeku redovne samokontrole.

''Svi dostavljeni izvještaji su u pogledu mikrobiološke ispravnosti odgovarali parametrima za vodu, shodno odredbama Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama'' - navodi se u priopćenju.

U izvršenim nadzorima u punionicama prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u FBiH uzeti su uzorci po nekoliko različitih serija gotovih proizvoda prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda.

Rezultati analiza uredni

Prema zaprimljenim konačnim nalazima s aspekta mikrobiološke analize, svi ispitivani uzorci odgovaraju parametrima propisanim Pravilnikom o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama (''Službeni glasnik BiH'', broj: 26/10 i 32/12, čl. 19. i 20.).

Inspektorima su u tijeku inspekcijskog nadzora također predočeni i rezultati velikog broja redovnih (tjednih, mjesečnih, godišnjih i trogodišnjih) laboratorijskih analiza koje subjekti nadzora vrše u procesu samokontrole i periodične zakonske kontrole. Svi predočeni rezultati analiza su bili uredni.

U izvještaju nadležne kantonalne inspekcije Tuzlanskog kantona konstatovano je da je punionici vode kompanije ''GAKOM'' d.o.o. Gračanica, zbog utvrđenih nepravilnosti izrečena upravna mjera – zabrana daljnje proizvodnje i punjenja vode i distribucije zatečenih količina vode ''Prirodna negazirana voda Ledena'' (2.436 komada različitih pakovanja vode), do pribavljanja rješenja nadležnog organa.

Subjekt u poslovanju s hranom ne posjeduje Rješenje o priznavanju prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda, koje je neophodno za stavljanje navedene vode na tržište.

''Informacijom kantonalnog inspektora za hranu Katonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo, Agencija za sigurnost hrane BiH je 19. prosinca 2022. godine obaviještena da je na tržištu Kantona Sarajevo u prometu zatečena flaširana prirodna izvorska voda ''Bistrica'', proizvođača ''GEMEX'' d.o.o. Sarajevo, koja ne posjeduje Rješenje o priznavanju prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda, neophodno za stavljanje navedene vode na tržište. Rješenjem postupajućeg inspektora izrečena je upravna mjera privremene zabrane stavljanja proizvoda na tržište, povlačenje iz prometa i obavještavanje svih kupaca o razlogu povlačenja. Subjekt u poslovanju s hranom podnio je Agenciji Zahtjev za priznavanje prirodne izvorske vode'' - navodi se u saopćenju.

Manje nepravilnosti

Dodaje se da su u inspekcijskim nadzorima utvrđene i manje nepravilnosti iz oblasti sanitarne inspekcije, zbog čega su postupajući županijski sanitarni inspektori poduzeli zakonom propisane mjere s ciljem otklanjanja uočenih nedostataka.

U priopćenju se podsjeća da Agencija za sigurnost hrane BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, dostavlja svim inspekcijskim organima redovne obavijesti i preporuke u cilju praćenja stanja u oblasti prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stonih voda, a što je urađeno i u tekućoj godini.

Također, nakon objave informacije ZZJZ FBiH, svim inspekcijskim organima u BiH Agencija je uputila Preporuku za praćenje stanja u oblasti prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stonih voda, kako bi na osnovu ishoda inspekcijskog nadzora mogla blagovremeno upravljati rizikom i poduzimati mjere zaštite zdravlja i prava potrošača opozivom ili povlačenjem proizvoda s tržišta i izvještavanjem javnosti.

Nadležnosti

S druge strane, Federalna uprava za inspekcijske poslove je, uprkos činjenici da za oblast sigurnosti hrane jednake nadležnosti dijeli s županijskim, gradskim i općinskim inspekcijskim organima, a primarno s ciljem zaštite javnog zdravlja, interesa i prava potrošača, te radi cjelovitog informiranja javnosti i provođenja daljih mjera od strane nadležnih organa, 28. studenog 2022. godine županijskim ministarstvima zdravstva, upravama za inspekcijske poslove, kantonalnim i općinskim sanitarnim inspektorima, uputila zahtjev za dostavljanje povratnih informacija o poduzetim mjerama u predmetu kontrole flaširanih voda za piće inicirane nakon zaprimanja rezultata monitoringa Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Federalna uprava za inspekcijske poslove i inspekcijski organi u FBiH nastavljaju provođenje pojačanih inspekcijskih nadzora shodno Preporuci Agencije za sigurnost hrane BiH za praćenje stanja u oblasti prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stonih voda.

''S obzirom na to da se radi o pitanju od iznimnog javnozdravstvenog interesa, izražavamo žaljenje što o saznanjima Zavoda za javno zdravstvo FBiH o eventualnoj neusklađenosti flaširane vode nismo bili blagovremeno informirani, što je onemogućilo hitno poduzimanje mjera zaštite zdravlja i interesa potrošača na temelju rezultata monitoringa, koji je proveo Zavod za javno zdravstvo.

Kako bi se osiguralo provođenje mjera iz Zakona o hrani, Agencija za sigurnost hrane BiH poziva sve mjerodavne organe da osiguraju maksimalan doprinos i međusobnu suradnju s ciljem unaprjeđenja efektivne povezanosti između funkcija procjene rizika, upravljanja rizikom i komunikacije rizika, u funkciji osiguranja visoke razine zaštite života i zdravlja ljudi'' - navodi se u saopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close