2. studeni

EU ostaje opredijeljena da podrži neovisne novinare i medijske radnike bilo gdje u svijetu

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti za zločine protiv novinara: zajednička izjava visokog predstavnika Josepa Borrella i potpredsjednice Věre Jourove
Vijesti / Flash | 02. 11. 2023. u 14:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči 2. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti za zločine protiv novinara, u godini u kojoj se također obilježava 75. godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, visoki predstavnik Josep Borrell i potpredsjednica Věra Jourová objavili su zajedničku izjavu:

„U ovim teškim vremenima, obilježenim ratovima, sukobima i terorističkim napadima, ističemo i pohvaljujmo važnu ulogu novinara i medijskih radnika u borbi za istinu i ljudska prava. Novinari doprinose borbi protiv dezinformacija i govora mržnje, te djeluju kao korektivni element u radu vlasti i javnih institucija. Ukazuju na ratne zločine i kršenja ljudskih prava, ponekad i po cijenu vlastitog života.

Oštro osuđujemo ubijanja, fizičke napade, proizvoljno lišavanje slobode, zastrašivanje na internetu i van njega, uznemiravanje i praćenje sa kojima se novinari suočavaju u svom radu. I dalje se širom svijeta bilježe slučajevi pretresanja ili zatvaranja medijskih kuća, a novinari su sve češće meta zakona koji ograničavaju slobodu izražavanja, kao i zloupotrebe sudskih postupaka, čime se sputava pluralizam i uređivačka neovisnost i narušava sloboda izražavanja.

Nekažnjivost za kršenja ljudskih prava i zlostavljanje novinara je nedopustiva. Pozivamo na uvođenje nacionalnih okvira za sigurnost novinara, koji će obuhvatiti elemente jačanja svijesti, prevencije, zaštite i krivičnog gonjenja, vodeći računa da se posebne mjere predvide za novinarke i manjinske grupe.

EU ostaje opredijeljena da podrži nezavisne novinare i medijske radnike bilo gdje u svijetu. Nastavljamo mobilizirati sve diplomatske instrumente koji su nam na raspolaganju da skrenemo pažnju na pojedinačne slučajeve novinara u pritvoru ili u opasnosti. Uspostavili smo i ProtectDefenders.eu kako bismo novinarima kojima prijeti visoki rizik pružili fizičku i digitalnu zaštitu, pravnu podršku i izmještanje.

EU je jedinstvena u podršci sustavu ljudskih prava Ujedinjenih naroda, uključujući ključni rad kako Visokog zapovjednika UN-a za ljudska prava (OHCHR) tako i UNESCO-a na zagovaranju sigurnosti novinara i iznalaženju zajedničkih rješenja.

U okviru Programa za ljudska prava i demokratiju fonda Globalna Europa, EU osigurava 185 milijuna eura za podršku neovisnim medijima, korištenjem pogodnosti digitalizacije širom svijeta.

Zaštita novinara je zaštita naših vlastitih prava. Nema uspješne demokratije bez slobodnih i neovisnih medija. Zato EU poduzima dosad neviđene korake u svojim zemljama članicama u cilju zaštite novinara.

Pozivamo zemlje članice da provedu Preporuku Komisije o sigurnosti novinara. Cilj predloženog Zakona o slobodi medija je zaštita njihove nezavisnosti i medijskog pluralizma. Komisija je takođre poduzela korake u cilju osporavanja strateških tužbi protiv javnog učešća, kojima se vrši pritisak na novinare u nastojanju da ih se ušutka. Navedene zakonske prijedloge je potrebno usvojiti bez odlaganja kako bi se poboljšalo okruženje za rad novinara i medija, te uspostavili globalni standardi.

Europska unija podržava novinare širom svijeta koji svakodnevno koriste svoju slobodu izražavanja za dobrobit svih nas.“

Kontekst

EU i dalje promovira i štiti pravo na slobodu mišljenja i izražavanja kao i medijske slobode, na internetu i van njega, te osuđuje uznemiravanje, prijetnje i napade na novinare, blogere i druge medijske radnike. Kako je navedeno u Akcionom planu EU-a za ljudska prava i demokratiju za period 2020- 2024, EU širom svijeta pomaže onima koji su predmetom zastrašivanja i prijetnji, apelirajući na vlasti da zaštite i osude kršenja ljudskih prava i poduzmu učinkovite mjere za borbu protiv nekažnjivosti. U 2021. godini, EU je usvojio i Preporuku za zaštitu novinara, naglašavajući važnost osiguravanja bezbjednosti novinara i medijskih radnika u okviru Unije. Prošle godine, Komisija je usvojila prijedlog za rješavanje strateških tužbi protiv javnog učešća (SLAPP), davši novinarima i borcima za ljudska prava alate za borbu protiv zloupotrebe sudskih postupaka. Nadalje, zaštita novinara postala je jedan od ključnih elemenata Evropskog zakona o slobodi medija, koji je predložen u rujnu 2022.

Neovisne NVO-i potvrđuju stopu nekažnjivosti od 80% za ubojstva novinara posljednjih godina. Zaključno s listopadom 2023., UNESCO-va Opservatorija ubijenih novinara potvrdila je 688 nezavršenih i neriješenih slučajeva ubojstava novinara. Indikatori sigurnosti novinara koje je napravio UNESCO i Opservatorija ubijenih novinara glavni su alati za vidljivost pojedinačnih slučajeva i okončanja nekažnjivosti.

ProtectDefenders.eu je mehanizam EU-a za aktiviste za ljudska prava, uspostavljen za zaštitu aktivista koji su pod velikim rizikom i koji se nalaze u teškim situacijama širom svijeta. Ovaj mehanizam pruža financijsku podršku za fizičku i digitalnu zaštitu, pravnu pomoć, medicinsku pomoć, praćenje suđenja i praćenje hapšenja ili pritvaranja, podršku za obitelj, edukaciju, i druge mjere podrške.

Program EU-a za ljudska prava i demokraciju u okviru fonda Globalna Europa podrazumijeva prioritet „očuvanja osnovnih sloboda, uključujući iskorištavanje prilika i rješavanje izazova digitalnih i novih tehnologija.“ Cilj programa je jačanje kapaciteta nezavisnih, pluralističkih i kvalitetnih medija, uključujući istraživačke novinare, blogere i resurse za provjeru činjenica, radi davanja pouzdanih informacija javnosti putem odgovornog i profesionalnog izvještavanja. Program pruža podršku civilnom društvu unapređivanjem medijske pismenosti i digitalnih vještina na mreži te zagovaranjem otvorenog, globalnog, besplatnog i sigurnog interneta podjednako dostupnog svima. Budžet za podršku medijima i digitalizaciju je 185 milijuna eura za razdoblje od 2021-2027. Ovaj program je dopuna daljoj podršci na bilateralnoj i regionalnoj razini.

Kroz projekte kao što je inicijativa Media 4 Democracy, naše delegacije imaju priliku unaprijediti suradnju s novinarima širom svijeta. Nastavit ćemo pružati financijsku podršku zagovaranju medijskih sloboda i jačanju projekata medijskog pluralizma, uključujući i one koji podržavaju nezavisne novinare koji su našli utočište u Uniji.

Specijalni predstavnik EU-a za ljudska prava po potrebi pokreće pitanja sigurnosti i zaštite novinara i medijskih radnika, kao i pitanja o slobodi izražavanja u svojim bilateralnim angažmanima. Tu spada i stavljanje akcenta na pojedinačne slučajeve novinara i medijskih radnika zatvorenih ili pritvorenih zbog svog rada, kao i redovna saradnja sa civilnim društvom.

Kopirati
Drag cursor here to close