Otvoreni Balkan

Escobar: Amerika ima dva uvjeta

''Ne možete imati zonu slobodne trgovine ako morate da stanete negdje na pola ceste i da kamioni čekaju u redu po pet sati, tako da inicijativa mora da obuhvati sve zemlje, kako bi standardi bili europski.''
Vijesti / Flash | 12. 01. 2022. u 21:30 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD za južnu i centralnu Europu Gabriel Escobar rekao je da SAD imaju dva uvjeta za podršku inicijativi Otvoreni Balkan - da ova inicijativa bude otvorena za sve i da se poštuju odgovarajući standardi i institucije.

''I ovo je uvjet pod kojim to podržavamo – prvo, da ispunimo berlinske standarde koje je postavila Evropska unija. I drugo, da bude otvoren za sve zemlje i praktično ne funkcionira bez svih zemalja. Cjevovodi se ne mogu prekinuti, autoceste se ne mogu prekinuti. Ne možete imati zonu slobodne trgovine ako morate da stanete negdje na pola ceste i da kamioni čekaju u redu po pet sati, tako da inicijativa mora da obuhvati sve zemlje, kako bi standardi bili europski. Uostalom, imati zonu slobodne trgovine, morate imati institucije koje mogu učinkovito upravljati robom i novcem'', rekao je Escobar za albanski servis Glasa Amerike, prenosi Beta.

Govoreći o dijalogu Beograd Priština i ulozi koju će njegova zemlja imati u tom procesu, Escobar je rekao da ovu godinu počinju sa obnovljenom energijom i novim naglaskom na funkcioniranju dijaloga.

''Uskoro ću putovati u regiju, zajedno sa gospodinom Lajčakom, da signaliziram našu podršku dijalogu i da pokažemo našu posvećenost funkcioniranju dijaloga. To je dijalog koji vodi EU, ali mi ga snažno podržavamo. I nadam se da ćemo napredovati'', rekao je on.

Kazao je da će u cilju napretka dijaloga SAD intenzivno angažirati sa obje zemlje.

''Bit ćemo veoma angažirani u procesu, ali ne samo u Srbiji i na Kosovu, već u cijeloj regiji i ne samo za politička, već i ekonomska pitanja. Vidimo mnoge mogućnosti za ekonomski razvoj u regiji, posebno u Albaniji i Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori, tako da ćemo nastaviti da radimo u svim pravcima'', kazao je Escobar.

Kopirati
Drag cursor here to close