Ideje

Đukanović: Otvoreni Balkan je politički marketing

''U siromaštvu se lakše razvija netolerancija što vodi u genocid", kazao je Đukanović.
Vijesti / Svijet | 27. 11. 2021. u 16:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je danas, komentirajući inicijativu Otvoreni Balkan, da se pridružuje onima "koji misle da je riječ o političkom marketingu, prije nego ozbiljnoj ideji", izvijestio je Tanjug.

Đukanović kaže da ta ideja nije konzistentno formulirana od starta, niti je od starta ponuđena svim zemljama regije, a posebno je problem, kako smatra, kredibilitet pojedinih autora.

Poruke s važnih adresa

"Pridružujem se onima koji misle da je riječ o političkom marketingu, prije nego ozbiljnoj ideji", rekao je Đukanović na Balkanskom integracijskom forumu u Podgorici.

Dodao je kako primjećuje da je ova struktura Europske komisije (EK) mnogo naklonjenija regiji nego prethodna i da je poslala dosta ohrabrujućih poruka.

S druge strane, kako je rekao, poslano je dosta i drugačijih poruka s važnih adresa, što stvara konfuziju kada su europske integracije u pitanju.

Đukanović je naveo i kako ga čine nespokojnim poruke o nekom odloženom članstvu, o nekom drugačijem partnerstvu s državama Zapadnog Balkana.

"Problem Zapadnog Balkana je nestabilnost, zbog dugog zaostajanja u ekonomskom razvoju. U siromaštvu se lakše razvija netolerancija što vodi u genocid", kazao je on.

Utjecaj Rusije

Đukanović je dodao i da Crna Gora ni jednom nije bila u nedoumici kada je u pitanju europski put, bez obzira na utjecaj Rusije.

Kazao je da je Crna Gora bila otvorena za svakog tko je želio raditi s njom, pa su to bili i ruski investitori.

"Samo je jedna ozbiljna investicija bila iz Rusije, a to je bila investicija u aluminijsku industriju", naveo je predsjednik Crne Gore.

Prema njegovim riječima, još postoje centri moći koji žele voditi Titovu vanjsku politiku, a oni koji vode takvu politiku, nisu se ni sami opredijelili kom krugu žele pripasti.

Kraj za politiku proširenja

Đukanović je Europskoj uniji poručio da kaže želi li zemlje Balkana.

"Idemo tim putem i kada bi nakon toliko godina netko u EU odsvirao kraj za politiku proširenja, mi bismo nastavili ovim putem. Crna Gora je već dugo na tom putu. Mi smo Europljani, mi smo svoji na svome. Moramo računati na pravila da bismo postali dio kluba. Šta je alternativa, da li ovo što se nudi iz Moskve? Zaista je izlišno razgovarati na tu temu", zaključio je Đukanović.

Kopirati
Drag cursor here to close