Sastanak

Košarac u Beogradu o inicijativi 'Otvoreni Balkan'

Na sastanku je istaknuto da ''Otvoreni Balkan'' predstavlja nadogradnju postojećih inicijativa poput CEFTA-e, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je u prethodnom razdoblju došlo do zastoja i usložnjavanja odnosa u okviru Sporazuma CEFTA.
Gospodarstvo / Flash | 23. 12. 2021. u 16:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Beogradu sa ministricom trgovine, turizma i telekomuniikacija Srbije Tatjanom Matić o unaprjeđenju ekonomske suradnje i dodatnom jačanju vanjskotrgovinske razmjene.

Fokus razgovora bio je na inicijativi ''Otvoreni Balkan'', a Košarac je naglasio da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i institucije Republike Srpske u potpunosti podržavaju uključivanje BiH u taj regionalni projekt čiji je inicijator predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a koji omogućava benefite gospodarskoj zajednici i svim građanima.

''Imperativ političkog djelovanja člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i dužnosnika Republike Srpske su regionalno povezivanje, s fokusom na nastavak dobrih odnosa i bratskih veza sa Srbijom. Nažalost, dio političke strukture iz Federacije BiH iz politikantskih razloga ne podržava 'Otvoreni Balkan', čime se usporava razvoj privredne zajednice kako u Republici Srpskoj, tako i u Federciji BiH. Mi nećemo dopustiti da domaći gospodarstvenici budu taoci takve politike i zbog toga ćemo biti istrajni u naporima da budemo dio 'Otvorenog Balkana' ''- poručio je Košarac.

Na sastanku je istaknuto da ''Otvoreni Balkan'' predstavlja nadogradnju postojećih inicijativa poput CEFTA-e, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je u prethodnom razdoblju došlo do zastoja i usložnjavanja odnosa u okviru Sporazuma CEFTA.

Košarac je najavio da će početkom 2022. o benefitima te inicijative razgovarati i sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Branislavom Nedimovićem.

Na sastanku je razgovarano i o iskustvima Srbije u suradnji sa Euroazijskom ekonomskom unijom, te uvjetima za potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini između BiH i te unije.

Također, razgovarano je i o otvaranju tzv. zelenih koridora prema EU, ali i o unaprjeđenju suradnje u oblasti turizma BiH sa Srbijom, pri čemu je Košarac posebno ukazao na turističke potencijale Jahorine, te pohvalio i podržao aktivnosti OC Jahorina na njenoj promociji.

Košarac je istaknuo da je Srbija, nakon Europske unije, najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH, te da su odnosi dviju zemalja dobri i prijateljski bez otvorenih političkih pitanja, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close