Razgovori u Neumu

Eichhorst i Palmer zadovoljni: Ostvaren je napredak po određenim pitanjima

“Okončali smo ovaj vikend i ovu rundu razgovora u Neumu, ali nismo došli do kraja''.
Vijesti / Flash | 30. 01. 2022. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktorica za Zapadni Balkan pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Matthew Palmer obratili su se nakon pregovora novinarima u Neumu zahvalivši se političkim subjektima koji su došli i razgovarali.

Foto: Bljesak.info / Angelina Eichhorst

Poručili su da je ostvaren napredak po određenim pitanjima, te da se razgovori nastavljaju.

Eichhorst je naglasila da su, između ostalog, razgovarali o unaprijeđenu izbornog procesa, te da su razgovori bili konstruktivni, dok je Palmer kazao da je na političkim liderima ove zemlje da ova pitanja dovedu do konačnog sporazuma i provedbe.

“Moja poruka je da će se ovi razgovori nastaviti u narednim danima. Primarna svrha je bila omogućiti bolje razumijevanje zahtjeva za provedbe presude Eurospkog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i drugih presuda, u kojima bi se eliminirala diskriminacija. Razgovarali smo i unaprjeđenju izbornog sustava. Odrađen je znatan posao. Razgovaralo se i o modelima izbora članova Predsjedništva”, rekla je Eichhorst.

Foto: Bljesak.info / Angelina Eichhorst

“Okončali smo ovaj vikend i ovu rundu razgovora u Neumu, ali nismo došli do kraja. Pitanja o kojima smo razgovarali neće naprosto nestati sa scene. Osiguravanje demokratskih procesa u ovoj zemlji i izbornog procesa koji je pravičan i koji podrazumijeva i odgovornost i integritet, je nešto čemu stremimo“, poručio je Matthew Palmer.

Foto: Bljesak.info / Matthew Palmer

Istaknuo je i odgovarajući model koji će Hrvatima u BiH omogućiti da imaju odgovarajuću zastupljenost u svim institucijama, te osigurat da su institucije vlasti u Federacije BiH dovoljno jake.

“Ni jedno pitanje neće nestati sa scene i moraju se rješavati. A mi SAD i EU ćemo biti kao partneri u tom procesu, ali je na političkim liderima ove zemlje da ova pitanja dovedu do konačnog sporazuma i provedbe. Drago mi je reći da su stranke napravile pomak po pitanju integriteta izbornog procesa. Paket mjera koji će omogućiti veću transparentnost i integritet samog procesa i same provedbe izbora, je nešto što će garantirati uspjeh“, zaključio je Palmer.

Foto: Bljesak.info / Matthew Palmer
Kopirati
Drag cursor here to close