Otputovao

Glavni tužitelj u Rusiji: O kriminalu, korupciji, terorizmu...

Domaćin konferencije bio je glavni tužitelj Rusije, Igor Krasnov, a za sudionike konferencije upriličen je i svečani prijem kod predsjednika Rusije, Vladimira Putina.
Vijesti / Flash | 13. 01. 2022. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

V.d. glavmog tužitelja Tužiteljstva BiH, Milanko Kajganić, sudjelovao je u Moskvi na oblilježavanju 300-te obljetnice od osnivanja Glavnog tužiteljstva Rusije.

Na konferenciji je v.d. glavnog tužitelja Kajganić održao susrete i razgovore sa tužiteljimu iz više zemalja, u pogledu jačanja međunarodne saradnje u borbi protiv međunarodnog organiziranog kriminala, pranja novca, korupcije, ekstremizima i terorizma.

Tijekom sastanka, razgovarano je i o mogućnostima potpisivanja memoranduma o suradnji, koji bi omogućili bržu komunikaciju i razmjenu dokaza.

Domaćin konferencije bio je glavni tužitelj Rusije, Igor Krasnov, a za sudionike konferencije upriličen je i svečani prijem kod predsjednika Rusije, Vladimira Putina.

Na svečanosti je sudjelovalo više od 120 dužnosnika tužitejskih i pravosudnih institucija, iz oko 40 zemalja, Europske unije i svijeta, kao i predstavnici Vijeća Europe.

Nota veleposlanstvima zbog 9. siječnja

Podsjećamo, zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je 10. siječnja 2022. note veleposlanstvima Ruske Federacije, Narodne Republike Kine i Republike Srbije zbog prisustva predstavnika veleposlanstava događajima koji su održani 9. siječnja (Dan Republike Srpske) u Banja Luci.

Ministarstvo, kako je tada istaknuto, naglasilo je stav da nepoštovanje institucija Bosne i Hercegovine i presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ''predstavlja čin grubog miješanja u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine.''

Priopćili su i da su prinuđeni da oštro osude ovakvo ponašanje koje može narušiti prijateljske odnose. Ministarstvo ujedno traži da se o ovoj diplomatskoj noti upozna Ministarstvo vanjskih poslova vaše države - istaknuto je u priopćenju MVP BiH.

Smjena Turković

Ubrzo nakon toga, reagirao je predsjednik DNS-a Nenad Nešić, koji je pozvao predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da pokrene postupak za smjenu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković zbog kršenja Ustava BiH i samovoljnog postupanja.

''Predsjedništvo BiH, po Ustavu BiH, isključivo je nadležno za vođenje vanjske politike i ministrica Turković bez odluke Predsjedništva ne može nikome slati nikakve note. Turković niti je država niti je Predsjedništvo, i ovakvo postupanje je apsolutno neprihvatljivo i suprotno Ustavu BiH'', istaknuo je Nešić.

Kopirati
Drag cursor here to close