Uvjeren u neovisnost

Dodik: Godina će biti teška, ali Srpska će zabilježiti još jedan uspjeh

Dodik je istakao da nije lako upustiti se u borbu s moćnim i velikim i ustrajati u toj borbi, da se tu mora imati visok stupanj samosvijesti, a ne ludila.
Vijesti / Politika | 09. 01. 2022. u 09:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da će ova godina biti teška, ali da će u njoj Republika Srpska zabilježiti još jedan uspjeh.

Dodik je istakao da nije lako upustiti se u borbu s moćnim i velikim i ustrajati u toj borbi, da se tu mora imati visok stupanj samosvijesti, a ne ludila.

Uvjeren u neovisnost

"U tom pogledu godina će biti teška", rekao je Dodik, koji smatra da je u svoje vrijeme kralj Aleksandar pogriješio, jer se okrenuo jugoslovenstvu, a ne srpstvu, pošto nije pristao da se srpske općine u BiH pridruže Srbiji.

On je rekao da Srpska sve ove godine opstaje borbom za slobodu, identitet i očuvanje svojih osnovnih vrijednosti, zato što nije poklekla pred silnim nasrtajima, kao i nigdje na svijetu autonomija nije sama sebe uklonila već jačala.

Dodik je uvjeren da će Republika Srpska jednog dana biti neovisna i da će imati svoj federalni ili konfederalni status sa Srbijom, ocijenivši da je to doprinos miru i stabilizaciji na ovim prostorima.

"Svi su smjeli da se odvoje od Srba i da razbiju Jugoslaviju, a Srbi nemaju pravo da se odvoje od muslimana u BiH i treba da trpe da ih tlače i pokušavaju da im unište identitet i Republiku Srpsku? Ovo je kao nasilan brak", rekao je Dodik za "Večernje novosti" i zapitao kako pomiriti narode koji nikada nisu bili na istoj strani povijesti.

Dodik je naveo da nije on taj koji popušta i da ga ne zanima šta će "ti muslimanski prijatelji sa zapada reći, jer se oni navijački odnose prema njima", a Amerikanci podržavaju muslimane i žele da satru Republiku Srpski i to je istina.

Smatra i da je teško realno da se održi sastanak svih regionalnih lidera da se "izgladi" situacija u BiH.

Za sankcije je rekao da je to strah, a ne racionalan politički pristup, te ocijenio da će taj njihov strah njemu osobno nanijeti mnogo problema, kao i da je tijekom ranijih posjeta SAD iskusio licemjerje.

Dodik je rekao da su oni koji htjeli da devastiraju Republiku Srpsku potpuno nervozni i spremni da učine to na brz i efikasan način po sistemu da se "Amerika mora vratiti ovdje da završi nedovršeni posao", ali da on to ne smije da dozvoli.

Spreman na svaku žrtvu

On je naveo da se putem medija sije strah, te ponovio da je spreman na svaku žrtvu, osim da budu uvedene sankcije Republici Srpskoj, što se ne smije dozvoliti, te istaknuo potrebu jedinstva uz napomenu da je opozicija napustila proces jačanja ustavne pozicije Srpske.

Sadašnja generacija političara u Srpskoj, kaže, u fazi je jačanja Srpske i to će raditi bez oklijevanja šta god tko o tome mislio, ali smatra da je jedina greška bila ta što generacija koje su bile na čelu Srpske i Srbije nisu priznale neovisnost Republiku Srpsku, razgraničenu s drugima, jer bi sada imali mirnu regiju, stabilne i razvijene zajednice, prenosi Srna.

Napomenuo je kako je Clintonova administracija imala usmeni dogovor s muslimanima da se potpiše Daytosnki sporazum, a da će oni učiniti sve da devastiraju Republiku Srpsku, te ocijenio da je iluzija uvjerenje u regiji da su se neki veliki dogovorili šta treba ovdje biti.

"Ovdje su neki vedrili i oblačili, a kada odete u State department nitko i ne zna za njih", rekao je Dodik.

Na konstataciju da se uporno plasira priča sa Zapada da je on glavni krivac za to što BiH ne napreduje, Dodik je rekao da ne vjeruje u BiH šta god pričali i stavljali mu sankcije, jer je neodrživa i nema unutarnje volje da postoji.

"Oni (stranci) su problem. Da su muslimani ozbiljna nacija u konstitutivnom i suverenističkom smislu kao što se predstavljaju da žele BiH, onda bi oni trebalo da povedu pokret oslobođenja od stranaca", istaknuo je Dodik, te dodao da oni (stranci) mogu da skrše Dodika, ali da neće moći da skrše Dodikovo vrijeme.

Dodik je rekao da njegov odlazak u Predsjedništvo BiH nije bila greška, već da je greška bila odlazak Mladena Ivanića koji je u svemu popuštao.

"Ne volim ići tamo, jer ne vidim šansu da se nešto dogodi. Sjediti sa Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem je daleko više od izgubljenog vremena", rekao je Dodik, navodeći da oni za odluke moraju da zovu Bakira Izetbegovića, a da on ne zove nikoga.

Kopirati
Drag cursor here to close