Kruške i jabuke

Pjesmu ''Pukni zoro'' napisao 2010. Magnifico, a Dodik kaže da je ''stoljetna ratna pjesma''

Pjesmu Pukni zoro napisao je 2010. godine slovenski glazbenik Robert Pešut, poznatiji kao Magnifico, za film Montevideo, Bog te video.
Vijesti / Politika | 10. 01. 2022. u 17:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jučer je u Banjoj Luci brojnim svečanostima i vojnom paradom obilježen Dan Republike Srpske. Uglas se pjevala i pjesma Pukni zoro.

Zapjevao je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je o ovoj pjesmi govorio i ranije. Naime, u listopadu prošle godine Dodik je u prostorije Predsjedništva BiH doveo harmonikaše te u društvu nekoliko ljudi otpjevao tu pjesmu.

U izjavi je nakon toga rekao da je to pjesma koju su srpski vojnici pjevali tijekom Prvog svjetskog rata na Kajmakčalanu.

 

"Pjevao sam pjesmu Pukni zoro. To je divna pjesma koju su prvi put u teškim borbama otpjevali srpski vojnici na Kajmakčalanu, u kojoj su se borili za povratak na teritorij Srbije. To je lijepa pjesma, nikoga ne vrijeđa i govori o vojnicima koji se vraćaju iz rata, a ne vojnicima koji idu u rat", rekao je tada Dodik.

Njegove izjave, međutim, nisu točne. Pjesmu Pukni zoro napisao je 2010. godine slovenski glazbenik Robert Pešut, poznatiji kao Magnifico, za film Montevideo, Bog te video. Magnifico se nakon Dodikove izjave oglasio videom na Facebooku. Snimio se dok Dodikovu snimku gleda u čudu, a nije rekao nijednu riječ.

Nakon glazbenikove objave oglasili su se brojni pratitelji.

"Bio si na Kajmakčalanu, a ne hvališ se?", "Čovječe, nevjerojatno se dobro držiš za nekoga čije pjesme su se pjevale prije 100 godina", "Teško je procijeniti kako u sadašnjosti izgleda prošlost u budućnosti", "Toliko je autentična pjesma, da čovjek poželi vjerovati u ono što govori....Polako, naučit će", bili su tada neki od komentara.

"Ne želim nikoga uvjeravati. To je pjesma koja je nastala u mom studiju po želji redatelja Dragana Bjelogrlića i posvetio sam je djedu. On je bio solunski borac", rekao je Magnifico jednom prilikom za Mondo.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close