Policijski komesar

Čampara: SDA i HDZ BiH prave stranačku policiju u HNŽ

''Pozivam Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, koji su dali značajan doprinos reformi policije u BiH, da zaustave pokušaj podjele Uprave policije MUP-a HNŽ''
Vijesti / Politika | 14. 06. 2022. u 09:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara pozvao je zastupnike u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da hitno spriječe usvajanje izmjena i dopuna Zakona o unutarnjim poslovima HNŽ i Zakona o policijskim službenicima HNŽ.

Kako se navodi u priopćenju za javnost, reakcija federalnog ministra unutarnjih poslova uslijedila je nakon dogovora SDA i HDZBiH da u skupštinsku proceduru upute izmjene i dopune zakona kojim se, osim funkcije policijskog komesara, uvodi funkcija zamjenika policijskog komesara i koji ne mogu biti iz istog naroda, što ne postoji niti u jednoj županiji u sastavu Federacije BiH.

Neprihvatljivo

Zastupnici u Skupštini HNŽ trebali bi se izjasniti u srijedu o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o unutarnjim poslovima HNŽ i Zakona o policijskim službenicima HNŽ, po skraćenom postupku.

''Ako navedeni zakoni budu usvojeni Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ u potpunosti će biti stavljena pod političku kontrolu Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, što je neprihvatljivo sa stanovišta demokracije i sigurnosti.

Pozivam Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, koji su dali značajan doprinos reformi policije u BiH, da zaustave pokušaj podjele Uprave policije MUP-a HNŽ po političkom i etničkom principu.

Policija mora biti u potpunosti neovisna od politike i raditi u skladu s važećim zakonima i interesima građana Bosne i Hercegovine, a ne instrukcijama i stranačkim interesima SDA i HDZ BiH. Neprihvatljivo je da se u predloženim izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima HNŽ ponovo nalazi odredba prema kojoj se policijski komesar mora konsultovati s ministrom prilikom raspoređivanja i premještanja službenika u Upravi policije. Predloženim izmjenama i dopunama određeno je i da zamjenik policijskog komesara daje određene saglasnosti policijskom komesaru što u suštini znači da policijski komesar u praksi uopće ne rukovodi Upravom policije.

Stvaranje stranačke policije

Kao federalni ministar unutarnjih poslova dužan sam upozoriti da će u potpunosti biti narušen sustav operativnog funkcioniranja policije u HNŽ-a, ukoliko zastupnici u Skupštini HNŽ usvoje izmjene i dopune zakona koje su dogovorili politički predstavnici SDA i HDZBiH. Navedenim političkim strankama očito nisu bile dovoljne ''dvije škole pod jednim krovom'' pa na sve načine pokušavaju uspostaviti ''dva MUP-a pod jednim krovom''.

Ne možemo a da se ne pitamo je li sljedeći korak razdvajanje kadrova na način da policijskim službenicima iz reda Hrvata upravlja policijski komesar iz HDZ BiH, a policijskim službenicima iz reda Bošnjaka zamjenik policijskog komesara iz reda SDA i obratno - odnosno da policijskim službenicima iz reda Bošnjaka upravlja policijski komesar iz SDA, a policijskim službenicima iz reda Hrvata zamjenik policijskog komesara iz reda HDZ-a? Bilo kakvo stvaranje stranačke policije, u bilo kojoj administrativno-teritorijalnoj jedinici u sastavu države Bosne i Hercegovine, mora biti spriječeno'' - navedeno je u reakciji ministra Čampare, priopćio je FMUP.

Kopirati
Drag cursor here to close