Zlostavljanje civila

Dević osuđen na 10 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti

Dević se tereti da je kao pripadnik VRS-a izvršio progon civilnog bošnjačkog stanovništva zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti ubojttvima.
Vijesti / Flash | 07. 12. 2018. u 15:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine danas je prvostupanjskom presudom oglasio krivim Boška Devića za kazneno djelo zločini protiv čovječnosti i osudio ga na deset godina zatvora.

Optuženi Boško Dević prooglašen je krivim za sudjelovanje u okviru širokog i sustavnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), pripadnika milicije i paravojnih formacija usmjerenog protiv civila bošnjačke nacionalnosti na području općine Ključ, znajući za takav napad, te da njegove radnje čine dio tog napada.

Dević se tereti da je kao pripadnik VRS-a izvršio progon civilnog bošnjačkog stanovništva zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti ubojstvima, tako što je zajedno sa K.M., A.Z. i R.O, naoružani vatrenim oružjem, 11.08.1992. godine u večernjim satima, u mjestu Gornji Kamičak, općina Ključ izveli iz kuća četiri civile bošnjačke nacionalnosti, koje su lišili života nanošenjem tjelesnih ozlijeda i pucanjem iz vatrenog oružja.

Kako se dalje navodi, tijela žrtava nađena su sa vidnim ozlijedama u ranim jutarnjim satima 12.08.1992. godine i odvezena na mjesno groblje u mjestu Donji Kamičak gdje su sva četvorica ukopana.

Na osnovu odredbe ZKP-a BiH, oštećeni u ovom predmetu se sa imovinsko-pravnim zahtjevima upućuju na parnicu, priopćeno je iz Suda BiH.

Na prvostupanjsku presudu dozvoljena je žalba Apelacijskom vijeću Suda BiH u roku od 15 dana, a nakon što stranke i branitelji prime pismeni otpravak presude.

Kopirati
Drag cursor here to close