Presuda Saši Savinoviću

Osam godina za ratni zločin u Mostaru

Potvrđena presuda Saši Savinoviću
Vijesti / Crna Kronika | 03. 05. 2018. u 12:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apelacijsko vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostupanjsku presudu kojom je Saša Savinović osuđen na osam godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1993. u Mostaru, piše Birn.

Prema prvostupanjskoj presudi iz listopada 2017. godine, Savinović je, kao pripadnik Antiterorističke grupe (ATG) “Kažnjenička bojna – Benko Penavić”, od svibnja 1993. do kraja iste godine sudjelovao u progonu čineći ubojstva i prisilno preseljenje civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara.

Savinović i još trojica vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kako stoji u presudi, 15. srpnja 1993. upali su u stan Nade Frenjo i drugi prostor u kome su se nalazile S-1, Hatidža i Elvedina Kajtaz i jedna beba, te ih izveli. Jedna osoba, prema presudi, uspjela se spasiti, a tijela ostalih, među kojima i bebino, nađena su otprilike pola sata kasnije na Bijelom brijegu.

Prema prvostupanjskoj presudi, Savinović je upao i u stan u kojem su živjeli S-2, S-3 i njihova majka. Nasilno ih je iz stana izveo na liniju koja je razdvajala HVO i Armiju Bosne i Hercegovine (ABiH). Pucajući oko i iznad njih zajedno s drugim vojnicima HVO-a, natjerao ih je da bježe na istočnu stranu grada, dio pod kontrolom ABiH, navodi se u presudi.

Protiv prvostepene presude Suda BiH žalbu je izjavila Obrana optuženog i to zbog povreda kaznenog postupka i zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i zbog odluke o kazneno sankciji, s prijedlogom da Apelacijsko vijeće žalbu usvoji i presudu preinači, na način da optuženog u cjelini ili djelomično oslobodi optužbe, odnosno da mu izrečenu kaznu ublaži.

Tužiteljstvo BiH je dostavilo odgovor na žalbu Obrane, s prijedlogom da Apelacijsko vijeće odbije žalbu kao neosnovanu i potvrdi prvostepenu presudu, što je Apelacijsko vijeće i učinilo.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Kopirati
Drag cursor here to close