'Trgovska gora'

Đapo: Vršit ćemo pritisak na Hrvatsku da promijeni lokaciju

Već nekoliko godina govorimo o tom problemu. Svi parlamenti su donijeli rezolucije kojima se mi protivimo odlagalištu Trgovska gora. Vršimo pritisak da svako sa svoje pozicije učini jedan napor da idemo ka istom cilju, a to je zaustavljanje Hrvatske.
Vijesti / Flash | 18. 02. 2020. u 19:18

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Vršimo pritisak da svako sa svoje pozicije učini jedan napor da idemo ka istom cilju, a to je zaustavljanje Hrvatske", kazala je za N1 ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo.

Uputili ste zastupničko pitanje Ministarstvu civilnih poslova BiH, u vezi s rješavanjem statusa djece koja su iz Sirije s majkama deportirana u BiH. Što tražite od Ministarstva?

"Bh. javnost zna da je krajem prosinca ministarstvo sigurnosti osiguralo siguran transport iz Sirije građana BiH. Oni su smješteni i dobijaju psihološku pomoć, dok traje proces resocijalizacije. Vrlo je važno da im se omogući pravo da dobiju svoje identifikacione dokumente", kazala je Đapo.

Problem je, kako ističe, dokazivanje državljanstva kod djece.

"Imali smo sjednicu Vijeća Europe krajem siječnja i mnoge zemlje tek tada shvate da imaju administrativnih problema. Običan par ovdje kada dobije dijete, upiše se kada je rođeno, koliko sati i svu evidenciju. Međutim, ove žene su došle ovdje žive i zdrave, ali nemaju nikakvog dokaza gdje su rodile dijete, kada i slično. To je sve vrlo lako dokazivo DNK analizom, ali kada odu u općinu ili u FUP koji se bavi državljanstvom i podnesu zahtjev, administracija je takva da ne mogu to dokazivati, nego imati validan dokument, a Sud je taj koji bi to trebao riješiti vrlo brzo", kazala je i dodala:

"Usvojili smo nekoliko rezolucija i Deklaracija i jedna od njih jeste obveza svake države da osigura djeci da dobiju državljanstvo. Pored tih konvencija, bilo je jako mnogo riječi o migrantima, ljudskim pravima".

Prošlog tjedna u Sarajevu održan sastanak vezano za najave iz Hrvatske o odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. Jesmo li se konačno u BiH ujedinili oko nečega?  - bilo je jedno od pitanja za ministricu Đapo.

"Tu smo stava da trebamo zaštiti građane BiH. Već nekoliko godina govorimo o tom problemu. Svi parlamenti su donijeli rezolucije kojima se mi protivimo odlagalištu Trgovska gora. Vršimo pritisak da svako sa svoje pozicije učini jedan napor da idemo ka istom cilju, a to je zaustavljanje Hrvatske. Učiniti ćemo sve, uloga ministrice Golić je dosta značajna jer okuplja i nevladine organizacije i Akademiju. Vršit ćemo pritisak na Hrvatsku da promijeni lokaciju", ističe Đapo.

 

Kopirati
Drag cursor here to close