Dogovori

Trgovska gora: BiH planira formirati tim za moguću arbitražu s Hrvatskom

Federalni ministar okoliša i turizma Edita Đapo rekla je da u BiH postoji jedinstven stav o tome da je izgradnja odlagališta za nuklearni otpad neprihvatljiva, te podržala dosadašnje i planirane aktivnosti ministra Košarca po tom pitanju.
Vijesti / Flash | 20. 01. 2020. u 18:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je u ponedjeljak u Sarajevu sa federalnim ministrom okoliša i turizma Editom Đapo o pitanju izgradnje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora.

Kako je priopćeno iz Ministarstva vanjske trgovine, ministar Košarac ponovio je da je ovo pitanje jedan od ključnih prioriteta Ministarstva vanjskih trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te da će uložiti maksimalni trud kako bi se u dijalogu sa Hrvatskom došlo do rješenja koje će biti u interesu svih građana u BiH.

On je istaknuo kako je neophodno da se sve razine vlasti u BiH uključe u ovu problematiku i zajedno planiraju sljedeće aktivnosti, te izrazio punu spremnost da Ministarstvo na čijem je čelu koordinira politiku drugih razina vlasti u cilju sprječavanja izgradnje spornog odlagališta na samoj granici sa BiH. Rekao je da će afirmirati partnerski odnos sa nadležnim entitetskim ministarstvima, u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima. 

S tim u vezi, ministar Košarac informirao je federalnu ministru okoliša i turizma Editu Đapo da je ranije o pitanju izgradnje odlagališta za nuklearni otpad na lokalitetu Trgovska gora razgovarao sa ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić.

Također, najavio je da će slične sastanke u sljedećem razdoblju održati sa predstavnicima Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, predstavnicima ''Zelenog kluba'', koji okuplja zastupnike na svim razinama vlasti u BiH, te načelnicima općina u slivu rijeke Une.

Federalni ministar okoliša i turizma Edita Đapo rekla je da u BiH postoji jedinstven stav o tome da je izgradnja odlagališta za nuklearni otpad neprihvatljiva, te podržala dosadašnje i planirane aktivnosti ministra Košarca po tom pitanju. 

Sugovornici su konstatirali da je, nakon niza sastanaka, potrebno sačiniti kompletnu informaciju, koja će biti predstavljena Savjetu ministara BiH. Razgovarano je i o mogućnosti da u prijedlogu proračuna institucija BiH budu planirana sredstva za formiranje pravnog i ekspertskog tima koji bi zastupao interese BiH u eventualnoj međunarodnoj arbitraži sa Hrvatskom.

Na sastanku je bilo riječi i o drugim aktuelnim pitanjima. Između ostalog, ministar Đapo informirala je ministra Košarca o ekološkim dozvolama i ispunjenim standardima kada je u pitanju izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Kopirati
Drag cursor here to close