Sastanak na Bledu

Trgovska gora Hrvatskoj prva opcija za odlaganje otpada

Na konstataciju novinara da se lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori protivi BiH, Ćorić je rekao da će BiH imati priliku da primjedbe za ovaj, kao i za svaki drugi projekat uputi kada se bude razmatrao utjecaj na životnu sredinu.
Gospodarstvo / Flash | 30. 09. 2019. u 19:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Hrvatske i Slovenije danas nisu postigla dogovor o zajedničkom odlagalištu radioaktivnog otpada na lokaciji Vrbina. Nakon sastanka na Bledu, hrvatski ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić rekao je da za Hrvatsku nije logično odlagalište Vrbina, prenosi BHRT.

On je naveo da bi ovo odlagalište bilo isključivo za nuklearni otpad, te da bi u tom slučaju Hrvatska trebalo razmišljati o odlagalištu za institucionalni otpad.

Video: Hrvatska i Slovenija bez dogovora o zajedničkom odlagalištu radioaktivnog otpada

Na konstataciju novinara da se lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori protivi BiH, Ćorić je rekao da će BiH imati priliku da primjedbe za ovaj, kao i za svaki drugi projekat uputi kada se bude razmatrao utjecaj na životnu sredinu.

On je, komentirajući napomenu novinara da se na samo 900 metara u Republici Srpskoj nalazi Park prirode “Una”, rekao da u “Dvoru nije park prirode”. Na Bledu su danas i članovi Udruženja “Green tim” iz Novog Grada, koji su pratili ishod razgovora i namjeravaju da se sastanu s hrvatskim resornim ministrom.

“Mi ovdje danas ne prosvjedujemo. Kako izgleda kada prosvjedujemo pokazali smo u petak, 27. rujna, kada je oko 2.000 okupljenih u Novom Gradu reklo ne radioaktivnom otpadu, iskorištenim izvorima i nuklearnom gorivu iz Nuklearne elektrane Krško”, rekao je predsjednik “Green tima” Mario Crnković.

Video: Nema dogovora Hrvatske i Slovenije o odlagalištu nuklearnog otpada

S prosvjeda u Novom Gradu u petak, 27. rujna, građani su poručili da radioaktivnom otpadu nije mjesto u dolini rijeke Une.

Na protu su zajedno bili građani i predstavnici vlasti općina i gradova u slivu rijeke Une u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, aktivisti iz Lukavca i više ekoloških udruženja iz Hrvatske.

Hrvatska planira radioaktivni otpad odlagati na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja – Parka prirode “Una”, čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Kopirati
Drag cursor here to close