Otpad

Trgovska gora: BiH traži dogovor ili će na sud

U slučaju pak da se ne postigne dogovor oko odlagališta otpada na Trgovskoj gori, ministar Košarac najavio je da će BiH pokrenuti međunarodni arbitražni spor.
Vijesti / Politika | 18. 01. 2020. u 10:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoimenovani ministar vanjske trgovine BiH Staša Košarac rekao je da BiH želi postići dogovor s Hrvatskom i Slovenijom kako bi se spriječilo odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori ili će u suprotnom pokrenuti spor pred međunarodnim sudom.

Nakon susreta s ministricom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić u Banja Luci, Košarac je rekao da će uskoro 'poduzeti niz aktivnosti kako bi se u dijalogu s Hrvatskom postiglo rješenje koje je u interesu svih građana u Republici Srpskoj i BiH'.

Rekao je kako će ministarstvo kojemu je na čelu tražiti trilateralni sastanak s nadležnim ministarstvima Hrvatske i Slovenije, kako bi pitanje odlaganja radioaktivnog otpada 'bilo riješeno u duhu dobrosusjedskih odnosa'.

Hina piše kako se vlasti u BiH odlučno protive odlagalištu na Trgovskoj gori nedaleko od Dvora na Uni jer smatraju da bi to ekološki ugrozilo cijelo područje u slivu rijeke Une te tvrde kako bi se na taj način doveo u pitanje opstanak više od 200 tisuća ljudi s obje strane granice.

Vlasti Republike Srpske prošle su godine svoj dio teritorija uz rijeku Unu proglasila parkom prirode kako bi ga dodatno zaštitile, a dio sliva te rijeke koji se nalazi u Federaciji BiH od ranije ima status nacionalnog parka.

U slučaju pak da se ne postigne dogovor oko odlagališta otpada na Trgovskoj gori, ministar Košarac najavio je da će BiH pokrenuti međunarodni arbitražni spor.

Ministri Košarac i Golić će sugerirati Predsjedništvu BiH da u prijedlogu proračuna institucija BiH budu planirana sredstva za formiranje pravnog i ekspertnog tima koji bi zastupao interese BiH u eventualnoj međunarodnoj arbitraži s Hrvatskom, ukoliko ne urode plodom napori da se spriječi izgradnja odlagališta nuklearnog otpada.

Kopirati
Drag cursor here to close