Epidemiološke mjere

ZHŽ je koštao Dan žena

Riječ je o mjerama ograničenja kretanja građana od 20.30 sati do 5 sati ujutro, ograničenju broja osoba u zatvorenim prostorima na 25 osoba i na otvorenim prostorima na 40 ljudi.
Vijesti / Flash | 18. 03. 2021. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stožer civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) u srijedu je na izvanrednoj sjednici usvojio zapovijed o ograničenju kretanja u vremenu od 20.30 do 5 sati ujutro čija primjena počinje u četvrtak, 18. ožujka, i na snazi ostaje do 31. ožujka.

Zabranjena su i okupljanja više od 25 osoba u zatvorenim prostorima i više od 40 osoba na otvorenom prostoru, kao i publika na sportskim natjecanjima.

Također, nošenje maski u zatvorenim prostorima je obvezno.

Predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić naglasio je da su spomenute epidemiološke mjere donesene u dogovoru s predstavnicima Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo te županije.

''Na inicijativu resornoga ministra zdravstva, Stožer se po hitnom postupku sastao kako bismo zaustavili širenje koronavirusa u našoj županiji i broj oboljelih u porastu. U interesu nam je sačuvati zdravlje stanovnika i zdravstvenog kapaciteta, prije svega bolnice u Mostaru, a efekti ovih mjera i eventualno produženje bit će razmatrani u narednom razdoblju'' kazao je premijer Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić u izjavi za Fenu.

Kako je ponovio, riječ je o mjerama ograničenja kretanja građana od 20.30 sati do 5 sati ujutro, ograničenju broja osoba u zatvorenim prostorima na 25 osoba i na otvorenim prostorima na 40 ljudi.

''Nadamo se kako će ove epidemiološke mjere usporiti širenja virusa, a ostat će na snazi do 31. ožujka'', kazao je Ćosić.

Podsjetimo, na prostoru ZHŽ-a u proteklim tjednima nije bilo ograničenja kretanja od 23 do 5 ujutro kao na prostorima ostalih županija u Federacije BiH.

ZHŽ je koštao Dan žena

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije Andrea Jurić tvrdi kako je nagli skok novooboljelih u toj županiji uzrokovan nedavnim proslavama Dana žena.

"Najviše je oboljelih pripadnica ženskog spola. Zbog toga smo morali zatvoriti šest razrednih odjeljenja jer su učiteljice zaražene i nema tko izvoditi nastavu. Ovaj primjer najbolje govori koliko su ljudi neodgovorni, posebno prosvjetni radnici koji bi trebali biti primjer odgovornog ponašanja u svojoj sredini", izjavila je za Večernji list.

Smatra i kako su skoku oboljelih u cijeloj zemlji "doprinijela" skijališta u kojima se nisu poštovale mjere.

"Na bh. granicama nemate nikakvu kontrolu, u zemlju ulaze sa svih strana svijeta kako kome padne na pamet. To su razlozi zbog kojih imamo ovakve brojke. S druge strane, jasno je zašto je BiH tako postupila, jer zbog finansijskih razloga ne može držati tvrdi lockdown. To sebi mogu priuštiti samo jako bogate zemlje", rekla je Jurić.

Epidemiologinja je mišljenja da se situacija neće smiriti u skorije vrijeme ukoliko se odmah ne krene sa cijepljenjem stanovništva.

Kopirati
Drag cursor here to close