Kazna i izolacija

Sarajevo: Desetodnevna izolacija za sve koji krše epidemiološke mjere

Vlada ŽS donijela je pet zaključaka, a najzanimljiviji je izmjena zakona o inspekcijskim poslovima.
Vijesti / Flash | 22. 02. 2021. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom rasta broja zaraženih u Županiji Sarajevo jutros je hitno zasjedala Vlada ove županije.

Doneseno je pet zaključaka, a najzanimljiviji je izmjena zakona o inspekcijskim poslovima ŽS.

Izmjenom ovog zakona, inspektorima će biti omogućeno da svim osobama koje budu kršile epidemiološke mjere izreknu desetodnevnu izolaciju, prenosi "Avaz".

"Vlada će pokrenuti izmjenu zakona o inspekcijama ŽS u cilju omogućavanja privremenog zatvaranja objekata koji krše epidemiološke mjere. Sadašnji zakon otežava tu mjeru, mi ćemo pojednostaviti da inspekcija može zatvoriti one koji krše mjere. Nalaže se KUIP-u da prilikom vršenja nadzora gdje se utvrdi da se nalazi veći broj osoba od dopuštenog broja da se svim zatečenim osobama na period od 10 dana zabrani kretanje, točnije da idu u izolaciju zbog postojanja sumnje da boluju od zarazne bolesti",  kazao je premijer ŽS Edin Forto.

Dnevni broj novozaraženih koronavirusom u BiH, u kojoj su na snazi blage mjere ograničenja, i dalje je razmjerno malen, a u ponedjeljak su potvrđena 343 nova slučaja.

No u nekim dijelovima zemlje, a posebice u Sarajevskoj županiji, proteklog je tjedna zabilježen rast dnevnog broja novozaraženih pa lokalne vlasti upozoravaju kako bi to moglo ugroziti sve što je do sada postignuto u kontroliranju širenja epidemije.

BiH još nije dobila ništa od cjepiva protiv koronavirusa naručenog od zapadnih proizvođača, a cijepljeno je tek nekoliko stotina zdravstvenih djelatnika i to ruskim cjepivom Sputnjik V, kojega je za sada su simboličnim količinama za svoje stanovništvo nabavila vlast u Republici Srpskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close