Konferencija u Parizu

Bunoza: Reforma javne uprave izazov za BiH

Bunoza je u svom izlaganju istaknuo kako reforma javne uprave predstavlja veliki izazov za BiH jer je, zbog specifične ustavne strukture, nužno harmonizirati propise i postupanja na državnoj, entitetskim, te na županijskim razinama u FBiH.
Vijesti / Flash | 07. 11. 2023. u 20:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sjedištu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u Parizu je danas održana konferencija na najvišoj razni o reformi javne uprave u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u Europskoj uniji pod nazivom: ''Načela javne uprave'', a koje je razvila SIGMA.

U radu konferencije sudjelovala je i delegacija Bosne i Hercegovine - Darko Kasap, zamjenik koordinatora za reformu javne uprave u BiH, Davor Bunoza, ministar pravde BiH te Ivana Zovko - Planinić, predstojnica ureda ministra pravde.

Rezultati

Cilj konferencije bio je ažurirati Načela reforme javne uprave za 2023. godinu, te razmijeniti iskustva i mišljenja kako ta načela mogu ojačati nacionalne reforme javne uprave svake pojedine zemlje. Konferencija je otvorila i raspravu o važnosti reforme javne uprave za postizanje ciljeva sektorske politike koji čine ključni dio agende proširenja Europske unije.

Konferenciju su otvorili Mathias Cormann, generalni tajnik OECD-a i Oliver Varhelyi, europski povjerenik za susjedstvo i proširenje, a uz ministre i druge visoko pozicionirane predstavnike administracije zemalja Zapadnog Balkana, u radu konferencije sudjelovali su i predstavnici: Europske komisije, međunarodnih organizacija, civilnog društva i medija.

Bunoza je prezentirao rezultate koje je naša zemlja ostvarila u reformi javne uprave do sada, dok je zamjenik koordinatora govorio o planovima za budućnost javne uprave u BiH.

Specifična ustavna struktura

On je u svom izlaganju istaknuo kako reforma javne uprave predstavlja veliki izazov za Bosnu i Hercegovinu jer je, zbog specifične ustavne strukture, nužno harmonizirati propise i postupanja na državnoj, entitetskim, te na županijskim razinama u Federaciji BiH.

Naglasio je kako je na državnoj razini nedavno usvojen Zakon o slobodi pristupa informacijama kojim se povećava stupanj transparentnosti i otvorenosti javne uprave, te kojim je institucijama naložena proaktivna objava informacija. Kazao je i to kako bi do kraja godine na državnoj razini trebale biti usvojene Izmjene i dopune Zakona o državnoj službi koji je također usklađen s europskim zahtjevima reforme javne uprave.

Zamjenik koordinatora Kasap kao prioritetne zadaće i planove za budućnost naveo je depolitiziranje javne uprave, zadržavanje kvalitetne radne snage, te digitalizaciju javne uprave kao i donošenje novih propisa sukladno preporukama EU, čime će građanima biti omogućeno lakše ostvarivanje njihovih prava, saopćeno je.

SIGMA će 2024.godine u zemljama Zapadnog Balkana uradi mjerenja po novim principima koja su danas prezentirana u Parizu , a ona će biti osnov za daljnje unapređivanje javne uprave u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close