Što je sljedeće?

VIDEO | Što kažu političari - kada će i kako započeti izborne reforme?

Razdoblje pred nama otkrit će da li su stvarni interesi vladajućih novi saziv SIP-a ili otklanjanje diskriminacije i put ka demokraciji i Europi.
Vijesti / Politika | 03. 10. 2023. u 07:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izborne reforme danima su u fokusu javnosti. Kada je u pitanju Izborni zakon Bosne i Hercegovine, iz vladajuće koalicije na državnom nivou najave da postoji zavidan nivo usuglašenosti, a lider HDZ-a BiH Dragan Čović optimističan je da bi se već mogao naći na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BIH.

Ipak, većina izmjena ili dogovora javnosti nije poznata, osim da će izborne reforme, ako je suditi po dosadašnjim stavovima, početi od Središnjeg izbornog povjerenstva

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, izjavio je prije 10-ak dana: ''Čini mi se oko izbornog zakona u jednom dijelu imamo jednu zavisnu razinu usuglašenosti i da bi brzo čak do 3.10. mogla biti na razini Vijeća ministra rapsravljena pa da ide u paralmentarnu proceduru. Slično stanje je i sa zakonom o sudu BIH''.

Optimizma ne manjka, ali...

Optimizama ne manjka, dijalog postoji, ali partneri ne otkrivaju jasna rješenja. Na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara, službeno, naći će se zakon o sudovima. Što je sa Izbornim zakonom još je nepoznanica. Radi se na izmjeni zakona i formiranju novih članova Središnjeg izbornog povjerenstva, do kraja godine, potvrdili su ranije vladajući.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, kaže: ''Mi nismo za to njihovi i naši, mi smo za to da se tamo dovedu ljudi profesionalci, koji neće biit ni pod čijim utjecajem mislim da se SIP mora mijenjati, neki će se članovi morati mijenjati zbog odlaska u mirovinu''.

S druge strane, članovi Komisije rade na tehničkim izmjenama Izbornog zakona. Uskoro će prezentirati opremu za skeniranje glasačkih listića i skenere otisaka prsta i biometrijskih osobnih iskaznica.

I dok rade na digitalizaciji izbornog procesa, politika, kažu, vodi ka destabilizaciji institucije.

SIP na udaru?

Suad Arnautović, predsjednik SIP-a BiH, navodi: ''Mi nismo vidjeli taj prijedlog službeno, nas nitko ne konzultira u vezi s tim, ali ono što smo mogli vidjeti iz medija to je intencija, jednostavno se sad želi naći neki zakonski put za tu jednu političku radnju''.

Izmjene Ustava, primjena odluka Europskog suda za ljudska prava tako za sada ostaju po strani. Bar u javnosti. Za neke upravo to je osnova za dalje pregovore o izmjeni izbornog zakonodavstva.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, ističe: ''Mislim da će pokušati sa izbornim zakonom unatoč presudi Kovačević - EU suda, da zloupotrijebe presude koje su u korist ostalih da bi HDZ-u izašli u susret jer su to obećali''.

Džemal Smajić, izaslanik u Domu naroda PSBiH (SBiH), kaže: ''Naravno da su se sad stranke Trojke našle u problemu jer sigurno zbog pritiska javnosti, a i opozicije, neće biti u prilici da isporuče Izborni zakon Draganu Čoviću''.

Jedino je jasno da su sljedeće godine lokalni izbori, i izmjena članova SIP-a nije moguća u izbornoj godini. Razdoblje pred nama otkrit će da li su stvarni interesi vladajućih novi saziv SIP-a ili otklanjanje diskirminacije i put ka demokraciji i Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close