BiH

Borba protiv paradžemata se svela na inspekcijski nadzor i kazne od nekoliko stotina KM

Vijesti / Flash | 18. 06. 2016. u 07:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručnjak za sigurnost Predrag Ćeranić smatra neprihvatljivim prijedlog ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića o formiranju koordinacijskog tijela za borbu protiv terorizma, jer se time ignorira volja i politički stav legitimnih organa Republike Srpske, piše Srna.

"Ovo je jedan pokušaj da se na mala vrata promovira policija BiH, jer u tom prijedlogu kojeg je Mektić dostavio Vijeću ministara BiH predviđeno je stvaranje jednog embriona policije BiH", rekao je Ćeranić.

Ćeranić, koji je i savjetnik ministra unutarnjih poslova Republike Srpske, ocijenio je da je riječ o nastojanjima da se prenesu nadležnosti i da se ingerencije iz oblasti sigurnosti MUP-a Republike Srpske prenesu u jedno fantomsko koordinacijsko tijelo BiH.

"Udarna operativna grupa koja je zamišljena da bude u njegovom sastavu nema ustavno niti zakonsko utemeljenje i čitav taj prijedlog je pun nelogičnosti", pojasnio je Ćeranić.

On je rekao da se time smanjuju i na kraju potpuno gube nadležnosti entiteta i da umjesto njih te ingerencije preuzima jedna udarna operativna grupa i koordinaciono tijelo koje, iako je deklarativno savjetodavno tijelo, provodi operativne mjere i radnje.

"Ova odluka se donosi naprečac, na prepad, iza leđa Republike Srpske i njenih legitimnih organa, zbog čega očekujem reakciju ministara u Vijeću ministara iz Republike Srpske, te srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića kada je u slučaju donošenja odluke o popisu stanovništva jasno rekao da se organi i politički stav Republike Srpske mora poštovati", naveo je Ćeranić.

On je istakao da je prijedlogom ove odluke narušen ustavni poredak BiH, dok se volja entiteta ignorira i ne poštuje, zbog čega predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH moraju reagirati.

"Stvaranjem novih hibridnih tijela koja se deklarativno treba da bore protiv terorizma, sigurno je da ta borba neće biti efikasna. Na terenu se borba protiv paradžemata svela na inspekcijski nadzor komunalne policije i novčanu kaznu od par stotina maraka", rekao je Ćeranić sinoć za RTRS.

On je podsjetio da je BiH donijela zakon po kojem je odlazak na strana ratišta kazneno dijelo za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

"Kada se 50 sirijskih ratnika vratilo u BiH procesuirani su na način da je sa svima sklopljena pogodba u kojoj oni priznaju krivicu i dobijaju kaznu zatvora od jedne godine koju mogu platiti, ali se postavlja pitanje što je država dobila za tako blagu kaznu?", rekao je Ćeranić.

Kopirati
Drag cursor here to close