Županijski sud

Bivši načelnik i drugi oslobođeni optužbi za zlouporabe

''Sud ni nakon ponovljenog postupka nije našao dokazanim ono što se tvrdi u optužnici”, kazao je Jasenko Ružić, predsjedatelj Vijeća Županijskog suda u Sarajevu.
Vijesti / Flash | 09. 11. 2021. u 16:05 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši sarajevski načelnik i drugi oslobođeni optužbi za zlouporabu Novom Gradu

Županijski sud u Sarajevu je nakon ponovljenog suđenja oslobodio nekadašnjeg načelnika sarajevske Općine Novi Grad Damira Hadžića i službenike Jasminu Horo i Jusufa Čauševića za zlouporabe u ovoj općini.

''Sud ni nakon ponovljenog postupka nije našao dokazanim ono što se tvrdi u optužnici”, kazao je Jasenko Ružić, predsjedatelj Vijeća Županijskog suda u Sarajevu.

Prema presudi, oštećena općina Novi grad se sa imovinsko-pravnim zahtjevom upućuje na parnicu, a troškovi postupka padaju na teret proračuna.

Presudom ovog suda iz 2019. godine, Hadžić, načelnik Općine, Horo, pomoćnica načelnika Službe za imovinsko-pravne poslove i Čaušević, kao stručni suradnik u Službi za imovinsko-pravne poslove, bili su oslobođeni optužbi da su zlouporebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Esedu Radeljašu, kojem je iz proračuna omogućena isplata više od milijun maraka za zemljište koje je 2006. godine Općini platio 51.340 konvertibilnih maraka (KM).

Horo je, osim za zlouporabu položaja, bila oslobođena i krivnje za pranje novca, odnosno da je otvorila račun u banci i na njega uplatila 25.000 eura, koje je, prema optužnici, dobila od Radeljaša, a da je kao dokaz o porijeklu novca ponudila ugovor o prodaji stana.

Nakon uložene žalbe Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo, Vrhovni sud Federacije BiH je preusudu ukinuo i naložio ponovno suđenje.

Zbog smrti Radeljaša, kojem se ranije sudilo u ovom predmetu, doneseno je rješenje o obustavi kaznenog postupka. On je presudom iz 2019. godine bio oslobođen optužbi za zloupotrebe položaja, ali je osuđen na dvije godine zatvora što je kao zastupnik u Skupštini Županije Sarajevo, u periodu od 2013. do kraja 2014. zloupotrijebio novac iz županijskog proračuna u iznosu od 114.255 KM namijenjen isključivo za financiranje političke partije BOSS i usmjerio ga na privatni račun.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Kopirati
Drag cursor here to close