Suđenje

Novalić i ostali: Solak tražio izmjene u radu Stožera

Svjedokinja je kazala da je Miličević kontaktirala tajnika kako bi se povećao prvobitno planirani iznos od pet milijuna. Navela je da je suspendovala neku raniju odluku i da je na kraju izdvojeno sedam milijuna.
Vijesti / Flash | 05. 11. 2021. u 18:04 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, svjedokinja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine izjavila je da je u ožujku prošle godine po nalogu direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), optuženog Fahrudina Solaka, pripremila prijedlog izmjena uredbe o radu Federalnog stožera civilne zaštite.

Enisa Bajrović, pomoćnica direktora u Upravi i rukovoditelj Sektora za opće i pravne poslove, kazala je da je bila član Federalnog stožera civilne zaštite do 25. ožujka 2020. godine, kada je došlo do izmjena u radu ovog organa.

Stožer ne radi učinkovito

Ona je rekla da je od proglašenja nesreće uzrokovane pandemijom Stožer donio odluke o nabavci medicinske opreme i sredstava. Prezentirana je odluka od 20. ožujka u kojoj se nalazi tabelarni prikaz količina i cijena robe za koju se izdvajaju sredstva.

Svjedokinja je rekla da je 24. travnja na sjednici Stožera bila odluka bez specifikacije robe koja se nabavlja. Navela je da je članica Štaba Marina Bera otvorila raspravu o pitanju predmeta nabavke, ali da nije dobijen odgovor, a da je zapovjednica Stožera, optužena Jelka Miličević predložila da se odluka skine s dnevnog reda do sutra kako bi bila dopunjena.

Bajrović je rekla da je poslije toga na sjednici stručnog kolegija Federalne uprave civilne zaštite Solak tražio da se izmijeni uredba o radu Stožera, uz obrazloženje da Stožer a 21 članom ne radi učinkovito.

Svjedokinja je kazala da ne zna da li su izmjene predlagane zbog prethodnog skidanja odluke s dnevnog reda, pa je tužilac Mirza Hukeljić podsjetio da je u istrazi navela da je rečeno da se u ''stanju nesreće ne treba pitati za specifikaciju''. Bajrović je rekla da je to tačno.

Ona je navela da je od Solaka dobila zadatak da napravi prijedlog izmjena uredbe o radu Stožera.

Bajrović je govorila i o donošenju odluke o izuzeću od primjene Zakona o javnim nabavkama, navodeći da je nije parafirala, jer smatra da je to ''osjetljivo'' s obzirom na transparentnost.

Svjedokinja se prisjetila kako je kolega iz Odsjeka za javne nabavke došao kod nje u ured i tražio da nešto izmijeni u odluci o nabavci respiratora zbog tehničke greške.

''Zaista sam mislila da se radi o tehničkoj grešci, jer svi pogriješimo pri kucanju'', kazala je Bajrović.

Na pitanja Solakove Obrane, svjedokinja je potvrdila da su u prvobitnom sazivu Stožera bili i predstavnici institucija kojih se nisu doticale mjere koje su donošene. Složila se da u prvobitnim odlukama nisu bile detaljne specifikacije, kao i da su okolnosti bile takve da se moralo hitno djelovati.

Na sugestiju braniteljice Marsele Bajramović da su se ponude i cijene mijenjale i da se zbog toga odustalo od iskazivanja cijena i količina, Bajrović je rekla da joj to nije poznato.

Ona je potvrdila da Vlada Federacije nije usvojila izmjene uredbe o radu Stožera u tekstu koji je predložen, ali da suštinskih razlika nije bilo.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendiranom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru tvrtke ''F.H. Srebrena malina'' Fikretu Hodžiću, kao i samoj tvrtki, te federalnoj ministrici financija Jelki Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Svjedokinja Sunita Alagić, pomoćnica direktora Federalne uprave civilne zaštite za računovodstveno-financijske poslove, objasnila je kako je pripremala prijedloge odluka za nabavku medicinske opreme i sredstava koje je usvajao Stožer, te kako je potom u Sektoru na čijem je čelu provođena javna nabavka.

Umjesto pet izdvojeno sedam milijuna

Alagić je kazala da su na količinu robe u odlukama utjecale ponude koje je primala, kao i ispitivanje tržišta i zahtjevi medicinskih ustanova. Dodala je da se u vezi sa vrstom opreme konsultovala sa ljekarima iz Štaba ili drugih institucija.

Ona je kazala da je Fikreta Hodžića upoznala 3. travnja, kada je pozvana u ured direktora.

''[Rečeno je] da su pronašli dobavljača respiratora, jer je u tom razdoblju bilo nemoguće nabaviti respiratore'', navela je Alagić.

Dodala je da je dva dana ranije na sjednici Stožera Miličević rekla da postoji mogućnost za nabavku respiratora i da treba da izdvoje sredstva za posebne namjene, kao i da zatraže novac iz tekućih rezervi.

Svjedokinja je kazala da je Miličević kontaktirala tajnika kako bi se povećao prvobitno planirani iznos od pet milijuna. Navela je da je suspendovala neku raniju odluku i da je na kraju izdvojeno sedam milijuna.

Na pitanje tužitelja Džermina Pašića zbog čega u prijedlogu odluke o izdvajanju tih sredstava za respiratore nije navela koje je robe planirana nabavka. Alagić je kazala da je bila samo ''jedna stavka''.

Pašić je želio izraziti primjedbe na rad Vijeća nakon što mu je sudija Branko Perić sugerirao da ne inzistira na nekim pitanjima i da se bavi bitnim pitanjima. Predsjedateljica Džemila Begović rekla je tužitelju da zna na koji način može istaći svoje primjedbe, ali ne na ročištu.

Nastavak suđenja je 10. studenog, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close