Ravnogorci

Sa suđenja četnicima u Sarajevu

Uloženi materijalni dokazi Tužiteljstva na suđenju “ravnogorcima”
Vijesti / Crna Kronika | 04. 11. 2021. u 14:08 BIRN Justice Report

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državno tužiteljstvo je, u nastavku suđenja pripadnicima Ravnogorskog pokreta zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, uložilo materijalne dokaze, među kojima su videosnimci i fotografije prikazani u sudnici na jednom od ranijih ročišta.

Tužiteljica Maja Ilić-Stupar je predočila zapisnike o uviđaju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) s kanala YouTube, kao i Facebook profila “Ravnogorski pokret Višegrad”, fotodokumentaciju, kao i potvrde o privremenom oduzimanju predmeta, odnosno snimaka TV kuća iz Višegrada 10. ožujka 2019. godine.

Obrana je istaknula prigovore zakonitosti i autentičnosti na ove dokaze, jer, kako je kazao Zoran Perić, branitelj optuženog Dušana Sladojevića, iz njih ne proizilazi na koji su način pribavljeni i postavljeni na društvene mreže, niti se u njima spominju imena optuženih.

Tužiteljica je rekla da se na fotografijama vidi poziv na okupljanje koje je održano 2019. godine.

“Snimak je bio javno dostupan na Facebook profilu. Svi snimci su bili javno dostupni široj javnosti, korisnicima Facebooka i internet kanala”, kazala je tužiteljica.

Branitelj Perić je naveo da mu je nejasno zbog čega su snimci, koje je nazvao “malicioznim”, a koji su pribavljeni od TV kuća, spojeni u jedan snimak, niti mu je jasno zbog čega su izdvajane zastave, lica i obilježja, a prigovoreno je i na nalaz vještačenja Agencije za forenziku i vještačenja.

Tužiteljstvo je, kako je pojasnila tužiteljica Ilić-Stupar, izdvojilo dijelove snimaka koji potvrđuju činjenične navode optužnice te je objedinilo snimke za koje se, prema njenim riječima, vrlo dobro zna odakle potiču.

BIRN Justice Report / Prilikom okupljanja na trgu započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret

Među dokazima je Tužiteljstvo uložilo informaciju Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) koja se, objasnila je tužiteljica, predočava na činjenicu da je “Ravnogorski pokret otadžbine Srpske” najavio skup u Višegradu, te izjave koje su u prisustvu branitelja tijekom istrage dali Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić.

Sladojevića, Aleksića i Lečića optužnica tereti da su 10. ožujka 2019. sudjelovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u ovom gradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao Draževina, te svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

Sladojević, kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske”, i Aleksić se terete da su sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, dok je Lečić optužen da je prilikom okupljanja na trgu započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Nastavak suđenja je 18. studenog, kada je planirano saslušanje prvih svjedoka Obrane.

Kopirati
Drag cursor here to close