Kasetna municija

''Čelična kiša'' u BiH odnijela 195 ljudskih života

Pronađeno je i uništeno 7.932 komada kasetne municije.
Vijesti / Flash | 08. 09. 2023. u 14:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kontaminacija Bosne i Hercegovine kasetnom municijom, dogodila se tijekom proteklog rata u i iznosila je 14,61 km2 na 140 lokacija širom naše zemlje.

''Čelična kiša'', kako često nazivaju kasetnu municiju zbog svojih opsežnih i razornih učinaka, u Bosni i Hercegovini je odnijela 195 ljudskih života.

Skoro 8.000 kasetne municije

Zahvaljujući potpisivanju Konvencije o zabrani proizvodnje, upotrebe, skladištenja i transfera kasetne municije, i ratifikaciji iste 2010.godine, Bosna i Hercegovina se prema posljednjem odobrenom produženju iz 2021.godine, obvezala da očisti sva preostala poznata područja sa kasetnom municijom, zaključno sa 1. rujnom 2023.godine.

Navedeni rok je ispoštovan i svi zadaci na kojima su se vršile operacije uklanjanja kasetne municije, završeni suu skladu sa planiranim rokovima, priopćeno je iz Centra za uklanjanje mina u BiH.

Pronađeno je i uništeno 7.932 komada kasetne municije.

Imajući u vidu, da je naša zemlja u ranijem periodu u cjelosti uništila sve zalihe kasetnih bombi, završetkom ovih zadataka je i proces čišćenja ostataka kasetne municije okončan

Naravno, Bosna i Hercegovina je i dalje obavezna da pruži podršku žrtvama kasetne municije, u njihovoj rehabiltaciji i reintegraciji.

Jedanaestti sastanak zemalja članica/potpisnica Konvencije o kasetnoj municiji, će biti održan u Ženevi u periodu 11-15. rujna 2023.godine, na kome će delegacija Bosne i Hercegovine, podnijeti i zvanični izvještaj po ovom pitanju.

Svjesni važnosti postignutih rezultata, 8. rujna 2023. godine u holu Parlamenta BiH, održana je press konferencija, u cilju upoznavanja domaće i međunarodne javnosti da su ispunjene obveze iz ove Konvencije, u dijelu čišćenja područja na kojima su se nalazila ova sredstva.

79 lokacija

Riječ je o izvanrednim rezultatima, postignutim naravno u saradnji sa NVO Norveškom narodnom pomoći, Republičkom Upravom Civilne Zaštite Republike Srpske, Federalnom Upravom Civilne Zaštite Federacije BiH i Oružanim snagama BiH, koji su uz stručnu pomoć i nadzor BHMACa, uspješno završili preuzete zadatke.

Saša Obradović, direktor Centra za uklanjanje mina u BiH se zahvalio i uručio zahvalnice svim donatorima i organizacijama koji su sudjelovali u realizaciji projekata uklanjanja kasetne municije, a naročito Vladi i Veleposlanstvu Kraljevine Norveške u BiH, koji su putem NVO Norveške narodne pomoći uradili zadatke uklanjanja kasetne municije na preko 79 različitih lokacija u našoj zemlji.

Na press konferenciji su pored predstavnika Centra za uklanjanje mina u BiH, Komisije za deminiranje i NVO Norveška narodna pomoć, prisustvovali i veleposlanik Kraljevine Norveške Olav Reinertsen, Rukovodilac za protuminske akcije i razoružanje NPA iz Osla Per Hakon Brevik, brigadni general Ovidiu Lunga, načelnik stožera EUFOR, te predstavnici entiteskih cilvilnih zaštita, Oružanih snaga BiH, te Udruženja UDAS za pomoć stradalim od minsko eksplozivnih sredstava i kasetne municije.

''Iako je proces uklanjanja kasetne municije okončan, Bosni i Hercegovini i dalje predstoji borba sa preostalim minsko eksplozivnim sredstvima, te očekujemo da će i obaveze nastale u ovom pravcu biti ispoštovane do 2027.godine, čime će naša zemlja biti i potpuno sigurna kada je u pitanju i minsko eksplozivna prijetnja'', priopćio je na kraju Centar za uklanjanje mina BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close