FUCZ

Vitez: Demineri očistili površinu veličine 115.446 m2

Deminerski tim FUCZ-a kod Viteza očistio površinu veličine 115.446 m2.
Vijesti / Flash | 27. 07. 2023. u 16:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) ''Busovača B'' na području Općine Vitez metodom tehničkog izviđanja deminirao je ''Šehov gaj Lazine 5'' površine 115.446 m2 koji se nalazi dva kilometara sjeveroistočno od centra Viteza i u neposrednoj blizini Donje Dubravice, Križančeva Sela i Tolovića.

Pored manualnih timova Busovača B i deminerskog tima za uzorkovanje na zadatku je bio angažiran i POEK tim (psi za otkrivanje eksploziva) Federalne uprave civilne zaštite. Prilikom tehničkog izviđanje deminerski timovi FUCZ pronašli su, uklonili i uništili 20 PP (protupješadijskih) mina i 12 komada NUS-a (neeksplodiranih ubojnih sredstava). Uništavanje pronađenih minsko-eksplozivnih sredstava izvršili su timovi FUCZ za uklanjanje NUS-a. Potok i izrasla vegetacija na ovom lokalitetu predstavljali su otežavajuću okolnost prilikom izvođenja deminerskih radova.

U tim naseljima izvršen je povratak u ratu raseljenog stanovništva. U neposrednoj blizini lokacije nalaze se putne komunikacije između navedenih sela dok istočni dio graniči s privatnim parcelama koje se intenzivno koriste.

Tehničkim izviđanjem i otklanjanjem minske opasnosti omogućilo se vlasnicima privatnog zemljišta i šume korištenje prirodnih resursa, siguran pristup i putna komunikacija za lokalno stanovništvo koje obrađuje zemlju neposredno uz rizičnu površinu.

Primopredaja je obavljena između predstavnika Federalne uprave civilne zaštite i Centra za uklanjanje mina (BH MAC), a predstavnici Općine Vitez su upoznati s obavljenim radovima i granicama deminirane površine, priopćeno je iz FUCZ.

Kopirati
Drag cursor here to close