Uz potporu stranaca

Nastavlja se akcija uklanjanja mina u HNŽ

Na području Hercegovine provode se faze razminiranja koje se financiraju sredstvima donatora SAD-a.
Vijesti / Flash | 04. 07. 2023. u 16:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ-a održana su dva radna sastanka na temu razminiravanja zaostalih mina na područja Hercegovačko- neretvanske županije te skrbi o žrtvama mina i njihovom integriranju u društvo.

Na prvom sastanku nazočili su ministar za pitanja branitelja Oliver Soldo, direktor ITF Enhancing Human Security Slovenije Tomaž Loverenčić, te ravnatelj Uprave Civilne zaštite i vatrogastva HNŽ-a Eugen Ćubela sa suradnicima, priopćeno je iz Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ-a.

Tomaš Lovrenčić upoznao je nazočne da je osigurano oko 200 milijuna dolara donacije za projekte koje provode deminerske organizacije, da je EU donirala 9,125 milijuna eura za razminiranje u BiH u okviru trogodišnjeg planiranja te da se očekuje da se dio tih sredstava utroši u razminiranje na području Mostara.

Također, na području Hercegovine provode se faze razminiranja koje se financiraju sredstvima donatora SAD-a.

Eugen Ćubela iznio je podatke koja su polja očišćena, koja kontaminirana i što je još potrebno uraditi na području te županije.

Na drugom sastanku koji je također održan u prostorijama Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ-a također se razgovaralo i o pitanjima skrbi žrtava mina, odnosno o invalidnim osobama i njihovom integriranju u društvo. Uz ministra za pitanja branitelja Olivera Soldu i direktora ITF Enhancing Human Security Slovenije Tomaža Loverenčića sastanku su nazočili i predstavnici udruge Osimen Hercegovina koje su predstavljali Marin Škutor, Ilija Soldo i Berislav Soldo.

Nakon sastanka posjećena je lokacija namijenjena za izgradnju prvog pčelinjaka koja će upošljavati invalidne osobe žrtve mina u Hercegovini, a čija je izgradnja u tijeku.

Dogovorena je daljnja suradnja i sudjelovanje u zajedničkim projektima, posebno na onim za koja sredstva prikuplja ITF, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close