Tenzije na Kosovu

Beograd: Vučić se sastao s patrijarhom SPC Porfirijem

"Dajemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost. Nažalost, nisu nas htjeli čuti ili ih nije previše ni zanimalo da nas čuju", rekao je Vučić.
Vijesti / Flash | 27. 12. 2022. u 13:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:  Screenshot/Instagram / Vučić s patrijarhom srpskim Porfijrijem

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se danas s patrijarhom srpskim Porfijrijem, a nakon što je Priština jučer Porfiriju zabranila ulazak na Kosovo iako je u Pećkoj patrijaršiji njegov službeni tron.

Tim povodom priopćenjem za javnost oglasila se Srpska pravoslavna crkva u kojem je istaknuto da je takva odluka Prištine nerazumna i apsolutno neprihvatljiva te da će patrijarh Porfirije učiniti sve što je moguće kako bi se susreo sa srpskim narodom na Kosovu.

Vučić se oglasio na Instagramu

Istodobno albanski suci i administrativno osoblje Osnovnog suda u Mitrovici zbog neizvjesnosti i nemogućnosti kretanja u utorak su privremeno smješteni u zgradi suda na jugu, potvrdio je potpredsjednik tog suda Bekim Veliqi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu da će poduzeti "sve mjere da zaštiti srpski narod".

"Dajemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost. Nažalost, nisu nas htjeli čuti ili ih nije previše ni zanimalo da nas čuju", rekao je Vučić u video-snimci.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Sve postrojbe Vojske Srbije i Ministarstva unutarnjih poslova od ponedjeljka navečer u stanju su pune borbene pripravnosti zbog krize na Kosovu i namjera Prištine da nasilno ukloni barikade na sjeveru, objavili su u ponedjeljak navečer ministri obrane i unutarnjih poslova.

Napetosti koje na Kosovu traju mjesecima, eskalirale su u posljednja dva tjedna nakon što je Kosovska policija (KP) uhitila jednog donedavnog policajca, sumnjičeći ga za "narušavanje ustavnog poretka", na što su lokalni Srbi uzvratili postavljanjem barikada, tražeći njegovo oslobađanje.

Dodatne tenzije

Dodatne tenzije u ponedjeljak su potaknule najave iz Prištine da kosovska vlada ima "operativni plan" za uklanjanje barikada, a da se to očekivalo od mirovne misije (KFOR) čije snage to nisu do sada nisu učinile.

Beograd je ranije od KFOR-a zatražio da shodno Rezoluciji 1244 VS UN-a, omogući povratak srpskih snaga sigurnosti na Kosovo, ali izravni odgovor iz zapovjedništva KFOR-a nije stigao.

Ministar obrane Miloš Vučević izjavio je da je za Beograd "zabrinjavajuća blaga reakcija međunarodne zajednice i izbjegavanje razgovora, političkog dijaloga o uzrocima, ne posljedicama, koje su dovele do ovakvog vida političke borbe".

Osamnaesti je dan od postavljanja barikada, a Srbi sa sjevera Kosova postavili su jutros novu barikadu te tako blokirali ulaz u sjeverni dio Kosovske Mitrovice.

Kopirati
Drag cursor here to close