Posljednja molba

Brnabić o Kosovu: Na rubu smo oružanih sukoba

"Moja posljednja molba, a tiče se europskih integracija i izuzetno je važno za naše europske integracije, je da u ovom trenutku damo sve od sebe, svi zajedno, da pokušamo nekako sačuvati mir.'', kazala je.
Vijesti / Svijet | 21. 12. 2022. u 18:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Situacija na Kosovu bila je jedna od tema na sjednici Nacionalne konvencije o Europskoj uniji u Srbiji. Predsjednica vlade Srbije Ana Brnabić je svoje obraćanje na toj sjednici zaključila molbom organizacijama civilnog sektora da se oglase povodom stanja na Kosovu, navodeći da je situacija tamo "na rubu oružanih sukoba".

"Moja posljednja molba, a tiče se europskih integracija i izuzetno je važno za naše europske integracije, je da u ovom trenutku damo sve od sebe, svi zajedno, da pokušamo nekako sačuvati mir. Mi smo zaista na rubu oružanih sukoba, zahvaljujući unilateralnim potezima Prištine. Ja vas molim, prije svega organizacije civilnog društva, čiji je osnovni cilj zaštita ljudskih prava, ja vas molim da se oglasite povodom torture koju proživljavaju Srbi na Kosovu i Metohiji", rekla je Brnabić.

Dodala je da odvjetnik uhićenog bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića 12 dana ne može doći u kontakt sa svojim klijentom, prenosi Index.hr.

"To je razlog za postavljanje barikada na sjeveru Kosova", rekla je Ana Brnabić i dodala: "Vjerujem da se međusobno živciramo, ali važan je dijalog."

"Razočarana sam međunarodnom zajednicom"

Podsjetimo, Brnabić je prije dva dana kazala za RTS da su Srbi na sjeveru Kosova na barikadama zato što traže osnovna ljudska prava i "ništa više od toga". Brnabić je istaknula da se plaši eskalacije, ali da će Srbija učiniti sve da se sačuvaju mir i kakva-takva stabilnost.

Poručila je da je duboko razočarana reakcijom međunarodne zajednice te odgovorom međunarodne zajednice na, kako kaže, niz provokacija Albina Kurtija prema Srbima.

Kaže da se za Srbe na Kosovu u Bruxellesu i Washingtonu čuje samo kada su na barikadama. "A ni tada nas ne čuju baš dobro", rekla je.

"Srbi su na sjeveru tražili samo da se poštuju osnovna ljudska prava i da se zna gdje je privedeni Dejan Pantić i da je dobio lijekove. Imate sve europske institucije koje sve šutke gledaju, nijemo promatraju", rekla je Brnabić za RTS.

Srbi ponovo na barikadama nakon uhićenja bivšeg policajca

Četiri općine na sjeveru Kosova su gotovo isključivo naseljene Srbima koji ne prihvaćaju samostalnost Kosova. Srbi su opet na barikadama na sjeveru Kosova, a ovaj put su tamo u znak prosvjeda protiv uhićenja bivšeg policajca pod sumnjom za "terorizam", kojeg kosovsko javno tužiteljstvo optužuje da je izvršio bombaški napad na prostorije izborne komisije u Mitrovici.

Srbi su htjeli spriječiti lokalne izbore na sjeveru, koji su objavljeni nakon što su početkom studenog svi srpski dužnosnici napustili kosovske institucije. Nekoliko stotina srpskih policajaca napustilo je kosovsku policiju, kao i srpski suci koji više ne rade na sjeveru Kosova.

Bojkot kosovskih institucija bio je reakcija na plan kosovskog premijera Albina Kurtija da zabrani registarske tablice koje izdaju srpske vlasti na Kosovu i zamijeni ih kosovskim. Za Kurtija je to načelno pitanje reciprociteta jer Srbija ne prihvaća kosovske tablice, za Vučića i kosovske Srbe to je priprema za "etničko čišćenje".

U međuvremenu je Priština odgodila oba projekta, lokalne izbore i uvođenje novih registarskih oznaka, vjerojatno pod pritiskom EU, a prije svega SAD-a. Sada Zapad također od Srbije traži smirivanje napetosti.

Njemački veleposlanik: Barikade treba ukloniti do katoličkog Božića

Veleposlanik Njemačke na Kosovu Jorn Rode misli da bi barikade na sjeveru Kosova trebale biti uklonjene do katoličkog Božića.

"Naš stav je jasan. Ilegalne su i onaj tko ih je postavio, trebao ih što prije ukloniti. KFOR je ovdje kako bi osigurao sigurno okruženje i slobodno kretanje. Tako da sam optimist da će se to realizirati, nadam se što prije, jer zadnje što nam treba je daljnja eskalacija situacije", rekao je Rode.

Prema ocjeni njemačkog veleposlanika, ljudi na sjeveru Kosova pate zbog barikada te smatra da je potreban dijalog, a ne sukob. Dodao je da u deeskalaciji situacije Njemačka stoji uz Prištinu.

"Oni koji su odgovorni za barikade trebaju dobro razmisliti o nanošenju štete svom stanovništvu", rekao je. Kazao je da je jasan stav Njemačke o zahtjevu Beograda KFOR-u za povratak srpskih snaga na Kosovo. Prema njegovim riječima, isti stav ima i SAD.

"To je neprihvatljiv i apsurdan zahtjev. Imamo Rezoluciju 1244. Postoji nekoliko paragrafa koji su primijenjeni u tadašnjoj situaciji", istaknuo je Rode.

Vučić: Rodeova izjava je opasna, to je prijetnja srpskom narodu

Na Rodeove izjave reagirao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Kazao je da je Rode u Prištini poznat po svojim "antisrpskim stavovima" te da je njegova izjava opasna. "To je prijetnja srpskom narodu", izjavio je Vučić.

"Njemačka želi potpunu dominaciju na Balkanu", ustvrdio je Vučić i dodao da je "uvijek znao da netko gura Kurtija u njegovoj neuravnoteženosti". Izjavio je i da je srpska vojska deset do petnaest puta snažnija nego prije deset godina, kao i da će u Bakuu razgovarati o vojnoj suradnji.

"Naravno da nam je jaka vojska potrebna, inače bi nas progutali kao mačka miša", rekao je Vučić, a zatim se okomio i na Tursku. Na odnose s njima će, kaže, utjecati to što naoružavaju Prištinu, misleći pritom na bespilotne letjelice.

Vučić je rekao da će, po pitanju krize na sjeveru Kosova, kao vrhovni zapovjednik Vojske Srbije donositi odluke u skladu s interesima svog naroda. "Bolje da tisuću dana razgovaramo nego da jedan dan ratujemo", rekao je Vučić.

Kopirati
Drag cursor here to close