Suđenje

Amir Zukić i ostali: Kako se 'zapošljavalo' u Elektroprivredu BiH?

''Naza je urgirala da zaposli svog brata, Esed to nije htio uraditi, ali je nakon njega to uradio Haris Trnka'', kazala je odvjetnica Karačić.
Vijesti / Flash | 13. 12. 2021. u 15:29 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja pred Općinskim sudom u Sarajevu, u predmetu protiv Amira Zukića i ostalih, optuženih za zlouporabu položaja pri zapošljavanju u javnim poduzećima, Obrana Eseda Džananovića je uložila više od 30 materijalnih dokaza.

Obrana šestooptuženog Eseda Džananovića, koji je obavljao dužnost izvršnog direktora u Javnom poduzeću ''Elektroprivreda Bosne i Hercegovine'' (JP EP BiH), uložila je Odluku o utvrđivanju i rasporedu ovlaštenja glavnog direktora, izvršnih direktora, pomoćnika glavnog direktora, tajnika Društva i direktora podružnica društva ovog poduzeća.

''Naza je urgirala da zaposli svog brata''

''Ovo su dokumenti koji pokazuju nadležnosti izvršnih direktora, u prilog tvrdnji da naš branjenik nije imao nadležnosti kakve su navedene u optužnici'', rekla je njegova braniteljica Nina Karačić.

U materijalne dokaze uvrštena je Odluka o zapošljavanju u podružnici EP-a BiH Zenica.

''Odluku o zapošljavanju donosi Bajazit Jašarević, a ne Esed Džananović, što pokazuje da izvršni direktor nije imao nadležnost pri zapošljavanju'', kazala je Karačić.

U materijalne dokaze je uvrštena odluka o razrješenju i imenovanju vršitelja dužnosti direktora podružnice ''Elektroprivrede'' u Bihaću, za što Džananović, kako je rekla Karačić, također nije nadležan.

U materijalne dokaze je uložena e-mail korespondencija uposlenice ''Elektrodistribucije” Sarajevo Naze Muratović, svjedokinje Tužiteljstva Kantona Sarajevo (KS) u ovom predmetu, sa Esedon Džananovićem. Prema toj korespondenciji iz prosinca 2015. godine, kako je navela odvjetnica Karačić, nakon što je donesena Odluka o potrebi zapošljavanja, Muratović šalje Džananoviću e-mail s biografijom svog brata Admira. Džananović joj odgovara da pripremi rješenje i formira komisiju.

''Naza je urgirala da zaposli svog brata, Esed to nije htio uraditi, ali je nakon njega to uradio Haris Trnka'', kazala je odvjetnica Karačić.

Dokumenti SDA kao materijalni dokazi

Obrana Džananovića je u materijalne dokaze uložila dokument Stranke demokratske akcije (SDA) od 16. siječnja 2017. godine, te dokumente Županijskog odbora te Kadrovske komisije ove stranke i dopis Općinskog odbora SDA Centar Sarajevo.

''To su dokumenti koji pokazuju na koji način je Esed Džananović postao izvršni direktor 'Elektroprivrede BiH', koje su ga organizacije SDA kandidirale, i vi ćete vidjeti da Amir Zukić nema veze s kandidaturom i zapošljavanjem Eseda Džananovića u 'Elektroprivredu BiH' '', rekla je Karačić.

Sa Džananovićem su optuženi i Asim Sarajlić, Amir Zukić, Safet Bibić, Nedžad i Senad Trako, te Ramiz Karavdić za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, kao i protuzakonito posredovanje. Zukić i Bibić se, prema navodima Tužiteljstva, terete da su u tijeku 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, kao i Karavdić, te su pronalazili osobe koje su bile spremne da daju novac za zaposlenje u ''Elektroprivredi BiH''. Nakon toga, prema optužnici, Zukić je, koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića i realizirao nezakonita zapošljavanja u ''Elektroprivredi''.

Suđenje će biti nastavljeno 27. prosinca, izvođenjem dokaza Obrane Ramiza Karavdića. Za to ročište planirano je saslušanje vještaka Marka Lakića i dva svjedoka Tužiteljstva Kantona Sarajevo, prenosi Detektor.ba

Kopirati
Drag cursor here to close