Vještaka nema

Suđenje Zukiću: Problemi s telefonom

Vijesti / Crna Kronika | 21. 06. 2021. u 13:58 Bljesak.info | BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja Amiru Zukiću i ostalima pred Općinskim sudom u Sarajevu zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim poduzećima, razmatrani su prigovori Obrana na zakonitost dokaza, dok se pozvani vještak nije pojavio.

Sutkinja Tanja Curović kazala je da je vještak Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu Mladen Stupar javio da ne može doći jer se nalazi izvan BiH.

Što zakon predviđa

Zukiću se sudi sa Safetom Bibićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem, Esedom Džananovićem i Asimom Sarajlićem. Oni su optuženi za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Foto: Avaz.ba / Amir Zukić

Na ročištu je Tužiteljstvo iznijelo odgovor na pisani prigovor Obrane Sarajlića na zakonitost pojedinih dokaza, kojem se pridružila i Obrana Zukića.

Tužiteljica Ena Bahtijarević-Alagić je rekla da zakonom nije predviđena obveza pretresa pokretnih stvari, kao što su mobilni telefoni i računala, uz prisustvo svjedoka.

Prema njenim riječima, u zakonu postoje određene dileme kad su u pitanju procedure. Kazala je da se mobilni telefoni oduzimaju uz potvrdu, a da Tužiteljstvo ne analizira njihov sadržaj, već to obavljaju stručne osobe.

Nedoumice u zakonu

Bahtijarević-Alagić smatra da nisu povrijeđena prava i slobode optuženih, te da nije urađeno ništa nezakonito prilikom pretresa telefona. Ona je pripremila nekoliko dodatnih dokaza u cilju dokazivanja zakonitosti, ali će oni biti uloženi nakon što budu dostavljeni Obranama.

Sarajlićev odvjetnik Nermin Mulalić je ocijenio da, ukoliko postoje nedoumice u zakonu, kao što je potvrdila i tužiteljica, onda je princip da se ide u korist optuženog.

Istaknuo da postoji naredba za pretres na koji će biti pozvani optuženi i branitelji. Napomenuo je da zakonom nije propisano da optuženi i braniteljii moraju biti na pretresu, ali da moraju biti pozvani.

Prema njegovim riječima, postupanje u ovom predmetu je drugačije od prakse Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu.

Kontrola

Zukićeva braniteljica Senka Nožica rekla je da Obrana nije bila prisutna od otvaranja do pretresa telefona, te izrazila sumnju da su neovlaštene osobe mogle pristupiti sadržaju.

Bahtijarević-Alagić je kazala da ima dokaze da su telefoni bili pod sudskom kontrolom, na šta je Nožica rekla da to ne spori, ali da Obrana nije bila prisutna tijekom oduzimanja telefona do vještačenja.

Sutkinja Curović pitala je tužiteljicu da li je pripremila materijalne dokaze za današnje ročište. Tužiteljica je odgovorila da nije i da je Optužbi ostalo još samo saslušanje vještaka, te dva svjedoka koji nisu dostupni.

Kopirati
Drag cursor here to close