Sedmorica na klupi

Suđenje Amiru Zukiću: Optuženi tvrde da ga nisu prisluškivali i pratili

Među dokazima su obraćanja Žilića i odvjetnika Jasmira Muratovića Kantonalnom i Općinskom sudu u Sarajevu, te odvjetničkim komorama o fizičkom napadu od strane policajca.
Vijesti / Politika | 15. 11. 2021. u 15:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja sedmorici optuženih zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim preduzećima, Obrana je uložila dokumentaciju među kojom su odgovori ministarstava i policijskih agencija u kojima negiraju tajno praćenje obitelji Amira Zukića.

Odvjetnik Ahmed Žilić, koji zastupa prvooptuženog Amira Zukića, u sudski spis je uložio naredbu Općinskog suda u Sarajevu za pretres i oduzimanje predmeta od 17. veljače 2017. godine, kada je, kako je kazao došlo i do fizičkog napada na njega kao odvjetnika te do uskraćivanja odbrane.

Među dokazima su obraćanja Žilića i odvjetnika Jasmira Muratovića Kantonalnom i Općinskom sudu u Sarajevu, te odvjetničkim komorama o fizičkom napadu od strane policajca.

Obrana je u spis uvrstila dokaze Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova te Federalne uprave policije (FUP) i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u kojima se navodi da ne postoji tajno praćenje Zukićeve supruge i maloljetnog djeteta.

Kako je rekao, dostavljene su i fotografije ljudi koji su vršili praćenje.

''Nijedna agencija nije izvršila identifikaciju ljudi'', kazao je Žilić.

Žilić je također uložio dokaz u kojem se Institucija ombudsmena za ljudska prava obratila Kantonalnom sudu i tužiteljstvu u Sarajevu, a u kojem su preporuke vezane za ispitivanje dvoje maloljetne djece.

''Nakon što je Zukić lišen slobode paralelno s tim višesatno su djeca ispitivana na vratima (…) Bez znanja roditelja, Centra za socijalni rad, ispitivana su maloljetna djeca“, pojašnjava Žilić.

Obrana je također uložila set dokaza Parlamenta Federacije BiH u pogledu Zukićevog imuniteta, jer je u trenutku uhićenja bio izabrani dužnosnik i član Zastupničkog doma Parlamenta Federacije.

Zukić, Safet Bibić, Senad i Nedžad Trako, Ramiz Karavdić, Esed Džananović i Asim Sarajlić su optuženi za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Tužiteljica Kantonalnog tužiteljstva Selma Peco je kazala da ostaju kod prigovora na dokaze koje su ranije pismeno dostavili.

Nastavak suđenje je zakazan za 29. studenti kada će Obrane Džananovića i Karavdića ulagati svoje materijalne dokaze.

Kopirati
Drag cursor here to close