Suđenje

Amir Zukić i ostali: Podaci na mobitelima podložni manipulacijama, kaže svjedok

Marko Lakić, svjedok Obrane, forenzičar i inženjer informacijskih tehnologija iz Podgorice, objašnjavao je kako izgleda proces vještačenja uređaja kao što su mobilni telefoni.
Vijesti / Flash | 17. 01. 2022. u 16:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja pred Općinskim sudom u Sarajevu za zloupotrebe položaja pri zapošljavanju u javnim poduzećima, Obrana Amira Zukića je kao svog svjedoka saslušala forenzičara i inženjera informacijskih tehnologija, koji je kazao da su podaci na mobitelima podložni manipulacijama.

Marko Lakić, svjedok Obrane, forenzičar i inženjer informacijskih tehnologija iz Podgorice, objašnjavao je kako izgleda proces vještačenja uređaja kao što su mobilni telefoni.

Zukićeva braniteljica Senka Nožica je pitala Lakića je li potrebno provjeriti bateriju uređaja prilikom izuzimanja, a potom prilikom njegovog otvaranja, što je svjedok potvrdio.

“Događalo se u praksi da baterije ima više prilikom otvaranja nego prilikom izuzimanja. (…) Dakle, to je bitno da bi se utvrdilo je li uređaj punjen. Praksa digitalne forenzike je da se utvrdi stanje baterije kako bi se utvrdilo je li bilo manipulacije”, rekao je svjedok.

Lakić je objasnio da on i njegove kolege iz Crne Gore koriste UFED, jedan od uređaja koji se, prema njegovim riječima, koriste prilikom vještačenja uređaja poput mobilnih telefona. Na pitanje odvjetnice može li zaključiti na osnovu izvještaja vještaka Mladena Stupara je li taj uređaj korišten u konkretnom predmetu, Lakić je kazao kako iz izvještaja ne može vidjeti je li korišten UFED ili je “prepisivano s uređaja”.

Stupar je na ročištu 19. srpnja 2021. godine prikazao nalaze vještačenja mobilnih telefona. Nožica je tada prigovorila na način vještačenja, navodeći da nisu poštovani propisi prilikom otvaranja izuzetih predmeta. Vještak Stupar potvrdio je braniteljici da prilikom pregleda telefona nisu bili ni optuženi ni njegov branitelj.

Nožica je tada rekla da je Zukić s braniteljem bio prilikom otvaranja oduzetih dokaza, ali da nisu bili pozvani na pretres uređaja, kada su skidani podaci s njih.

Zukiću se sudi zajedno sa Safetom Bibićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem, Esedom Džananovićem i Asimom Sarajlićem. Oni su optuženi za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, prenosi BIRN.

Na upit je li moguće manipulirati podacima s mobilnih telefona ukoliko se svi propisani koraci ne poštuju, svjedok je odgovorio kako ne postoji mogućnost da se utvrdi je li bilo kontaminacije. Također, Zukićeva odvjetnica je pitala svjedoka može li netko napraviti prepisku koja se zapravo nije dogodila, na što je Lakić odgovorio potvrdno i da je zato bitno poštovati proceduru.

Lakić je tijekom ispitivanja Obrane kazao i da je praksa da i forenzičar bude prisutan prilikom pretresa uređaja iako se ne radi o formalnom vještačenju uređaja.

Sutkinja Tanja Curović pitala je Lakića od kada se u Crnoj Gori koristi UFED, na što je svjedok rekao da je on prvi uređaj kupio 2012., a da su ga ostale ustanove u zemlji počele koristiti 2014. ili 2015. godine. Lakić nije imao odgovor na pitanje o tome zna li kada je Bosna i Hercegovina počela koristiti spomenute forenzičke uređaje, a negativno je odgovorio na pitanje sutkinje je li u Crnoj Gori korištenje UFED uređaja propisano zakonom.

Na kraju, sutkinja Curović je pitala svjedoka je li moguće da na mobitelu postoji zabilježen poziv koji se nije dogodio, na što je Lakić odgovorio kako je svaki podatak na mobitelima podložan manipulaciji.

Termin nastavka suđenja će biti objavljen naknadno.

Kopirati
Drag cursor here to close