Zlouporaba pri zapošljavanju

Amir Zukić i ostali: Među dokazima zapisnik o pretresu Zukićevog stana i ureda

U optužnici je navedeno kako su Zukić i Bibić tijekom 2016. organizirali skupinu koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama “Elektrodistribucije” pri “Elektroprivredi BiH”.
Vijesti / Flash | 28. 03. 2022. u 16:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja sedmorici optuženih za zlouporabu položaja pri zapošljavanju u javnim poduzećima, pred Općinskim sudom u Sarajevu Obrane su uložile materijalne dokaze koji se odnose na “Elektroprivredu Bosne i Hercegovine”, kredibilitet svjedoka Obrane i zapisnike o pretresu stana i kuće Amira Zukića, kao i ured Stranke demokratske akcije (SDA).

Odvjetnik Sanjin Bandović, koji zastupa optuženog Ramiza Karavdića, uložio je ugovor od travnja do kolovoza 2016. godine koji je potpisan između svjedoka Seada Keserovića i “Elektroprivrede Bosne i Hercegovine”. Bandović je kazao da se u ovoj dokumentaciji vidi da je Keserović bio zaposlenik na mjestu upravljanja mrežom.

On je rekao kako je priložen i raspored dežurstava u kojem stoji da je 13. i 14. kolovoza 2016. godine Keserović bio na poslu. Bandović je dodao kako Sead nije mogao kontaktirati optuženog Ramiza Karavdića.

Odvjetnica Senka Nožica priložila je set dokaza u vezi sa svjedokom Markom Lazićem, forenzičarom, inženjerom informacionih tehnologija i sudskim vještakom iz Podgorice, a koji govore o njegovom kredibilitetu. Nožica je kazala da je Lakić sudjelovao u predmetu “Državni udar” u Crnoj Gori.

Odvjetnik Ahmed Žilić, koji skupa s Nožicom zastupa Amira Zukića, rekao je da prilaže zapisnike o pretresu stana, kuće i prostorija SDA. Kazao je da Ministarstvo unauatrnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) odbija ustupiti informacije koje je zatražio pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama.

Zukiću se sudi zajedno sa Safetom Bibićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem, Esedom Džananovićem i Asimom Sarajlićem. Oni su optuženi za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zlouporabu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Suđenje im je počelo u svibnju 2017. godine.

U optužnici, podignutoj prije tri godine, navedeno je kako su Zukić i Bibić tijekom 2016. organizirali skupinu, kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako te Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama “Elektrodistribucije” pri “Elektroprivredi BiH”. Nakon toga su, koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića, koji se istom optužnicom tereti za zlouporabu položaja, realizirana nezakonita zapošljavanja u “Elektroprivredi”.

“Bibić i Zukić su od 1. travnja do 24. kolovoza 2016. ostvarili niz telefonskih komunikacija, odnosno 188 SMS-ova i niz poziva u kojima su dogovarali zapošljavanja i koristili termin ‘projekat’. Potom su se dogovorili da grupi pridruže osobe koje bi na terenu pronalazile i sklapale dogovore s onima koji bi za zaposlenje dali novac u iznosima od 16.000 do 19.000 maraka i druge neutvrđene iznose”, stoji u optužnici.

Naredno suđenje je zakazano za 11. travnja.

Kopirati
Drag cursor here to close