Dogovori

Afera Respiratori: Naredbe tajnici, Viber i mail dogovori

Radi se o aferi "Respiratori" koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine u BiH, po cijeni od 10,5 milijuna maraka.
Vijesti / Flash | 08. 01. 2021. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH potvrdio je 30. prosinca optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera Federacije, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikreta Hodžića, vlasnika ''Srebrene maline'', te dopremijerke FBiH Jelke Milićević.

Radi se o aferi "Respiratori" koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine u BiH, po cijeni od 10,5 milijuna maraka.

Nisu za upotrebu u invazivnom liječenju

U optužnici je naime, jasno utvrđeno da "kupljena i isporučena medicinska oprema (respiratori, ACM812A) ne posjeduje ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata srednje i teške kliničke slike zbog oboljenja COVID-19, zbog čega se ne preporučuje njena primjena u jedinicama intenzivne terapije'', piše Avaz.

''Odnosno, oni nisu namijenjeni za upotrebu u invazivnom liječenju, posebno za bolesnike s COVID-19 koji su u kritičnom stanju i kojima može trebati dugotrajna invazivna i visoko/niska ventilacija'', stoji u optužnici.

No, trojka Solak, Novalić i Hodžić, optuženi su i za nabavku zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine, u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Prema detaljima iz optužnice, tačnije točke koja se odnosi na nabavku zaštitne opreme, optuženi Solak, odmah nakon što je promijenjen sastav Federalnog štaba civilne zaštite i proširenog ovlaštenja u 21.30 sati, 25. ožujka 2020. godine, kontaktirao je Hodžića kako bi dostavio ponudu za prodaju zaštitne opreme.

U optužnici je navedeno da je optuženi Solak prekoračio ovlaštenja jer započeo proceduru nabavke bez pokrenutog postupka javne nabavke.

Tužiteljstvo tvrdi, da je po pozivu Solaka, Hodžić i postupio i već sutradan, točnije 26. ožujka 2020.godine, mailom dostavio ponudu. Poslije toga, tada osumnjičeni, a danas optuženi, međusobnim kontaktima utvrđivali su cijenu i količinu zaštitne opreme.

Tužitelji tvrde da Novalić, koji, iako je znao da Vlada FBiH nije donijela odluku o pokretanju postupka javne nabavke, prekoračivši granice ovlaštenja, stupio u kontakt s Hodžićem.

Istaknuto je da je 2. travnja 2020.godine, koristeći se pri tome dijelom službenog dokumenta Zavoda za javno zdravstvo FBiH - "Plan iskazanih potreba za zdravstvene ustanove u FBiH", koji je usvojen od Kriznog stožera Ministarstva zdravstva FBiH" naložio tajnici u Uredu premijera da mailom dostavi Hodžiću zahtjev, u čijem tabelarnom prikazu su iskazane količine potreba sa pretpostavljenim cijenama, shodno raspoloživim sredstvima u proračunu i pripremi ponudu po dostavljenom dijelu dokumenta. U optužnici se navodi da je Hodžić to i učinio.

Ponuda Solaku stigla na viber

Kako se dalje navodi, Hodžić je istog dana na mail Ureda premijera dostavio ponudu pravnog lica "Srebrena malina", naslovljenu na kupca Vlada FBiH sa iskazanom ukupnom cijenom od 2.900.000 KM, koju je formirao na osnovu dostavljenog plana, a koji je zatim H.G, direktor Ureda premijera dostavio putem aplikacije viber Solaku.

Tužiteljstvo tvrdi da su zatim, kao pripadnici Udruženja, po osnovu prethodno osmišljenog plana, nakon nabavke respiratora, namjeravali realizirati i ovaj dio Plana, do čega nije došlo usljed nedostatka odobrenih sredstava FUCZ, u opisano vrijeme, a potom i istražnih aktivnosti nadležnih organa.

Kopirati
Drag cursor here to close