3F + Jelka

Sud BiH u cijelosti potvrdio optužnicu u predmetu "Respiratori"

Četvorka je optužena za nabavku respiratora vrijednih 10,5 milijuna KM i tu, za sada, Sud nije imao zamjerke.
Vijesti / Politika | 30. 12. 2020. u 20:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH u cjelosti je potvrdio optužnicu u aferi "Respiratori", a u kojoj su optuženi Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) , Fikret Hodžić, vlasnik ''Srebrene maline'' i dopremijerka FBiH Jelka Milićević, potvrđeno je za "Avaz" iz Tužiteljstva.

Sud BiH, podsjećamo, vratio je 21. prosinca Tužiteljstvu na doradu optužnicu kako bi se "popravili" određeni nedostaci, a bilo je riječ o točki koja se odnosi na nabavku zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće, što je Tužiteljstvo i uradilo i ispravilo nedostatke.

Nakon višemjesečne istrage Tužiteljstvo BiH je optužnicu podiglo 4. prosinca, a zatim je uputilo Sudu na potvrđivanje.

Ova četvorka je optužena za nabavku respiratora vrijednih 10,5 milijuna KM i tu, za sada, Sud nije imao zamjerke.

''Optuženima Novaliću, Solaku i Hodžić, kao i pravnoj osobi “F.H. Srebrena malina“ Srebrenica, kako je rečeno iz Tužiteljstva BiH, stavlja se na teret da su počinili krivična djela Udruživanje radi činjena krivičnih djela među kojima su zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave, povreda obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo krivotvorenje ili uništavanje'', istaknuto je iz Tužiteljstva.

Milićević se stavlja na teret da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Po optužnici, Novalić se tereti da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate proračunskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

Kopirati
Drag cursor here to close